Tina Turner - River Deep, Mountain High «Όταν ηχογραφούσε με τον Phil Spector»...

Tina Turner - River Deep, Mountain High «Όταν ηχογραφούσε με τον Phil Spector»...

 

Από την Haroula Nikolaidou

Είναι 1965, στα Gold Star studios στο Los Angeles και είμαι ... αόρατη.

 

Στέκομαι δίπλα στον παραγωγό νιώθοντας ένα ρίγος ανεξήγητο. Αυτός έχει μια αύρα που δεν έχω ξανανιώσει σε άνθρωπο , αύρα ιδιοφυούς τρελού .

 

Ο Phil Spector , έτσι τον λένε, είναι κατακόκκινος και ιδρωμένος και φωνάζει σε μια μαύρη γυναίκα που στέκεται πίσω από το μικρόφωνο. Η κοπέλα είναι μούσκεμα στον ιδρώτα , τα μάτια της είναι γουρλωμένα και η αναπνοή της είναι γρήγορη , λες και έχει τρέξει δέκα φορές χιλιάρι .

 

Αγανακτισμένα και με μια φυσική χάρη, η κοπέλα βγάζει το πουκάμισο της και μένει με το σουτιέν!

«Ξανά» ! «Πάμε Τίνα, το έχεις , πάμε πάλι»! φωνάζει ο Σπέκτορ και η Τίνα υπακούει.

 

Έχω κυριολεκτικά χαζέψει. Η ομορφιά της Τίνα Τέρνερ μαζί με την τρομακτικά δυνατή φωνή της με σοκάρουν , αλλά μάλλον μόνο εμένα , διότι όλοι οι υπόλοιποι είναι σε κατάσταση έκστασης . ?And I looove you my oh myyy? River deeep, mountain hiiigh?Τραγουδάει ξανά και ξανά μέχρι που συνειδητοποιώ ότι πρέπει να στέκομαι εκεί πάνω από πέντε ώρες. Και το σκηνικό επαναλαμβάνεται το ίδιο! Πάμε Τίνα ο ένας , δως του τραγούδι η άλλη.

 

Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή. Υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι άτομα στο στούντιο, ίσως και περισσότερα, όλοι τους μουσικοί, φανταστικοί μουσικοί. Κοιτάω καλύτερα, διότι τους περισσότερους δεν τους ξέρω ή, κάτι μου θυμίζουν. Πόσο νέοι θεέ μου.. ο Leon Russel είναι εκεί, με κοντό μαλλάκι, χωρίς τα χαρακτηριστικά μούσια της δεκαετίας του 70. Ο απίστευτος Glenn Campbell στην κιθάρα ( πολύ πιο όμορφος από κοντά) και ο θρυλικός Hall Blain στα ντραμς. Με κερδίζει η μπασίστρια , η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε τόσους άντρες, η όμορφη ξανθιά με το καταπληκτικό λουκ της δεκαετίας εκείνης. Στήνω αυτί, και πιάνω το όνομά της. Είναι η Carol Kaye. Μετά μαθαίνω ότι η κυρία αυτή είναι στις περισσότερες ηχογραφήσεις της Motown Records , μαζί με μουσικούς τέρατα της τζαζ μουσικής σκηνής, όπως ήταν κι εκείνη άλλωστε. Είναι επίσης το μπάσο στο Light My Fire. Των Doors! Ναι ναι, σε αυτό.

 

Που να βρίσκεται ο Ike άραγε? Τους ψάχνω όλους έναν προς έναν. Δεν είναι εκεί. Είμαι σίγουρη.

 

Η Τίνα ζητάει διάλειμμα και οι υπόλοιποι χαλαρώνουν για λίγο και πιάνουν συζήτηση μεταξύ τους. « Πόσο ήθελα να γνώριζα τον Άικ , κρίμα που δεν τον άφησε να έρθει στο στούντιο ο Φιλ», λέει μία από τις κοπέλες που κάνουν φωνητικά στην ηχογράφηση. « Ξέρεις πόσα τον πλήρωσε ο Σπέκτορ για να μην είναι εδώ σήμερα? Πολλά λεφτά φιλενάδα.. πολλά λεφτά».

 

Κι έτσι σκέφτομαι, πόσα έχει να τραβήξει ακόμα η Τίνα με τον Σπέκτορ, μιας και ο ίδιος είναι απόλυτα αποφασισμένος να την ρίξει αναίσθητη μέχρι να πάρει από εκείνη ακριβώς αυτό που φαντάζεται σαν τελικό αποτέλεσμα από τη φωνή της.

 

Όταν τελείωσε η διαδικασία, η Τίνα μουρμούριζε σαν μεθυσμένη «πεντακόσιες χιλιάδες φορές...πεντακόσιες χιλιάδες...»

 

Οι μουσικοί ήρεμοι μάζευαν τα πράγματά τους. Πιάνω την Carol Kaye να λέει πως αν αυτό το κομμάτι γίνει επιτυχία , να μου τρυπήσεις τη μύτη! Πάντως σίγουρα περάσαμε ωραία.

 

Εγώ όπως είμαι έτσι άυλη , αρχίζω και νιώθω άβολα σαν να μη μπορώ να αναπνεύσω κι έτσι κλείνω τα μάτια και επανέρχομαι στο στούντιο μου.
Ορμάω στον υπολογιστή.

 

Διαβάζω πως το River Deep , Mountain High, δεν έγινε επιτυχία στην Αμερική τελικά επειδή το ύφος ήταν μια μίξη λευκού και μαύρου ήχου τραγουδισμένο από μία τραγουδίστρια του R&B κι έτσι δεν βρήκε ανταποκρίση από το κοινό.
Στην Αγγλία όμως έσκισε..

 

Η αποτυχία αυτή έκανε τον Phil Spector να αποσυρθεί από τη μουσική βιομηχανία για δύο ολόκληρα χρόνια.

Το 1968, ο Eric Burdon με τους Animals το διασκεύασαν κι έτσι το αυθεντικό τραγούδι επανακύκλοφόρησε ένα χρόνο μετά. Και καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του δίδυμου Ike και Tina Turner. Και μάλιστα βρίσκεται μέσα στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών από το περιοδικό Rolling Stone.

 

 

 

 

Η Χαρούλα κάνει καθημερινά εκπομπή στο Ngradio 11 με μία >> ngradio.gr