Η τραγωδία που ενέπνευσε το Zombie

Η τραγωδία που ενέπνευσε το Zombie

Ο θάνατος δύο μικρών παιδιών ηλικίας 3 και 12 ετών από βομβιστική ενέργεια του IRA στην Ιρλανδία το Η φράση "What's in your head Zombie? Zomb-ie-ey, ay-ey, ay-ey, aooowwwww." ήταν αυτή που ήλθε αμέσως στο μυαλό της Dolores όταν έμαθε για τα θύματα τον Μάρτιο του 1993.

H Dolores θυμόταν ότι για μήνες είχε στο μυαλό της την εικόνα της μητέρας των παιδιών που είχε δει στην τηλεόραση, 'εγώ και η οικογένεια μου δεν πιστεύαμε στις ενέργειες της οργάνωσης, δεν ανήκαμε στον IRA και αυτό εννοούσα όταν τραγούδαγα It's not me, it's not my family.

Έγραψε το τραγούδι παίζοντας το αρχικά με μία ακουστική κιθάρα και αργότερα του πρόσθεσε με την βοήθεια των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος πιο ροκ στοιχεία.

The Cranberries

Έγινε Νο1 σε αρκετές χώρες, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία, ενώ στην Αγγλία πήγε μόνο μέχρι το Νο 14, ίσως επειδή δεν έπαιξε το βίντεο το BBC

Όταν κυκλοφόρησε πολλοί την χαρακτήρισαν αφελή και ότι από ασχετοσύνη πήρε θέσεις για θέματα που δεν ήξερε μέσα στο τραγούδι της.

Αυτό που με οδήγησε στο να γράψω το τραγούδι, είχε δηλώσει τότε η Dolores, δεν ήταν οι προτεστάντες ή οι καθολικοί, αλλά η άποψη μου για τον θάνατο αθώων παιδιών.

Αργότερα αφιέρωσε το τραγούδι σε άλλα θύματα σε Βοσνία, Ρουάντα, Αίγυπτο, στα θύματα στο Παρίσι και στο Μάντσεστερ.

Το βίντεο που έχει σχεδόν 700 εκατομμύρια προβολές στο YouTube έχει για σκηνοθέτη τον Samuel Bayer που πριν είχε σκηνοθετήσει το Smells Like Teen Spirit των Nirvana.

Το τραγούδι χρησιμοποίησε πρόσφατα σαν σάμπλινγκ ο Eminem στο νέο του άλμπουμ.

Επιμέλεια Λουίζα Ζουγρή