Μήπως δεν βούλιαξε το δεξαμενόπλοιο κι η ρύπανση είναι φήμη των εχθρών μας;

Λαθραία καύσιμα στο πλοίο που έκανε απάντληση από το «Αγ. Ζώνη ΙΙ»

Προσπάθεια από όλα τα μέσα να υποβαθμισθεί το θέμα, τα πετρέλαια άλλωστε σε 2 οικογένειες ανήκουν, η ουσία είναι ότι μπορεί μέρος της κηλίδας να φτάσει στην Αίγινα, το Σούνιο παντού, περιμένουμε να μάθουμε τι πρόστιμο θα βάλουν στον υπεύθυνο. Στην Αμερική θα ΄του έβαζαν τα κέρδη 3 ετών, εδώ θα καθαρίσει με μερικά χιλιάρικα.

Δείτε τι γράφει η Ναυτεμπορική

Κώστας Ζουγρής

Μικρές εστίες ρύπανσης που παρασύρθηκαν από τον αέρα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Αγ. Κοσμά και αντιμετωπίζονται από το μεσημέρι με ειδικά σκάφη αντιρρύπανσης.

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνοσούρα αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πάνω από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος, ένα σκάφος με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών αντιρρύπανσης, τα περιστατικά είναι όλα διαχειρίσιμα και αντιμετωπίζονται σε όλα τα σημεία ενώ η όλη επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα μήνα.

Εκτιμάται επίσης ότι αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 200 κυβικά αποβλήτων. Για τυχόν κηλίδες που μπορεί να κινούνται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσα και οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν ορατές από αεροσκάφη του λιμενικού που εποπτεύουν τη περιοχή, στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν στην επιχείρηση, τονίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν και αυτές.

Το πλοίο είναι βυθισμένο περίπου στα 30 μέτρα και τις επόμενες ώρες αναμένεται να αρχίσει η απάντληση των καυσίμων που έχει στις δεξαμενές του.

Πηγή: ΑΜΠΕ