Ti Amo - Umberto Tozzi,

Ti Amo - Umberto Tozzi, ο Tozzi έγινε 70 ετών

O Tozzi, ξεκίνησε το 1968 παίζοντας κιθάρα με τους Off Sound στο Τορίνο. Μετά πήγε περιοδεία με την ορχήστρα του Αντριάνο Pappalardo σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 1974 άρχισε να πουλάει τους στίχους του σε άλλους τραγουδιστές και βραβεύτηκε.

Άρχισε να τραγουδάει και ξεκίνησε συνεργασία με τον Τζιανκάρλο Μπιγκάζι. Το 1976 ο Fausto Leali ερμήνευσε με επιτυχία το τραγούδι lo camminero. Την ίδια χρονιά, ο Τότσι κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο Άλμπουμ με τίτλο Ντόνα amante mia.

Το " Ti amo "  είναι ένα τραγούδι του 1977 που ηχογραφήθηκε από τον Ιταλό τραγουδιστή Umberto Tozzi από το άλμπουμ È nell'aria...ti amo . Σημείωσε επιτυχία εκείνη την εποχή, και έγινε επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Ελβετίας όπου κατέκτησε την κορυφή των charts.

Στην έκδοση ντουέτο συμμετείχε η Monica Bellucci για την ταινία Asterix & Obelix: Mission Cleopatra ,  και οι αγγλικές εκδόσεις " I Love You (Ti Amo)"  και " You and I (Ti Amo)" . Κυκλοφόρησε μια ισπανική έκδοση ως " Te Amo", και είχε καλή επιτυχία στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική. Στις γερμανόφωνες χώρες, μια γερμανική έκδοση του Howard Carpendale γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία το 1977, φτάνοντας στο νούμερο δύο στη Γερμανία και στο νούμερο δέκα στην Αυστρία. 

Το 2002. , το τραγούδι μεταγλωττίστηκε ως ντουέτο με την τραγουδίστρια Lena Ka υπό τον τίτλο " Ti amo (rien que des mots) ", με ιταλικούς και γαλλικούς στίχους. Αυτή η έκδοση γνώρισε επιτυχία στη Γαλλία και το Βέλγιο (Βαλλονία), φτάνοντας στην πρώτη τριάδα. Την εποχή εκείνη, η αρχική έκδοση επανακυκλοφόρησε και σημείωσε μέτρια επιτυχία στη Γαλλία. Από τον Αύγουστο του 2014, είναι το 52ο σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις του 21ου αιώνα στη Γαλλία, με 393.000 πωλήσεις.

Μια γαλλική έκδοση του 21ου αιώνα . αυτό το τραγούδι ηχογράφησε η Δαλιδάτο 1977. Μια αγγλική έκδοση ηχογραφήθηκε επίσης από τη Laura Branigan το 1984, η οποία, κυρίως, έγινε επιτυχία στην Αυστραλία (φτάνοντας στο #2). Το 2011, ο Sergio Dalma πήρε μια ισπανόφωνη εκδοχή του τραγουδιού στο Top 10 της Ισπανίας. Το 2017, για να γιορτάσει τα 40 χρόνια του τραγουδιού, ο Tozzi κυκλοφόρησε μια ιταλο-αγγλική έκδοση και ένα μουσικό βίντεο με την Anastacia

 

 

Μαζί με την Monica Belucci