Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και το Bladerunner

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και το Bladerunner

Η ταινία παρουσιάζει ένα δυστοπικό Λος Άντζελες, στο οποίο κατασκευάζονται, από την πανίσχυρη εταιρεία Tyrell Corporation, γενετικά προηγμένες «ρέπλικες» (replicants), οι οποίες είναι εξωτερικά όμοιες με τους ανθρώπους. Η χρήση τους στη Γη απαγορεύεται, και ρυθμίζονται αποκλειστικά για επικίνδυνες ή ιατρικές εργασίες, σε αποικίες του εξώκοσμου.

Οι ρέπλικες που αψηφούν την απαγόρευση και επιστρέφουν στη Γη καταζητούνται και θανατώνονται («αποσύρονται») από ειδικούς εργαζόμενους της αστυνομίας, γνωστούς ως «Blade Runners». Η ταινία εστιάζει στην ομάδα από ρέπλικες που δραπέτευσαν πρόσφατα και κρύβονται στο Λος Άντζελες και στον έμπειρο Blade Runner Rick Deckard (Χάρισον Φορντ), ο οποίος δέχεται απρόθυμα την αποστολή να τις κυνηγήσει.

Το Blade Runner δέχθηκε αρχικά αντικρουόμενες κριτικές: κάποιοι δυσαρεστήθηκαν από τον ρυθμό του, ενώ άλλοι ευχαριστήθηκαν με τη θεματική πολυπλοκότητά του. Ένα χρόνο μετά από την κυκλοφορία της, η ταινία κέρδισε το βραβείο Hugo για την Καλύτερη Δραματική Παρουσίαση. Το Blade Runner, παρότι δεν απέδωσε καλά στη βόρεια Αμερική, έχει γίνει έκτοτε ταινία καλτ.

Καθώς δέχθηκε επαίνους για τον σχεδιασμό του, ο οποίος απεικονίζει ένα «τροποποιημένο» μέλλον (ρετροφουτουρισμός), παραμένει ένα ηγετικό υπόδειγμα του νεο-νουάρ κινηματογράφου.Έφερε στο επίκεντρο του Χόλιγουντ το έργο του Φίλιπ Κ. Ντικ, και αρκετά μετέπειτα έργα βασίστηκαν στη δουλειά του. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ χαρακτηρίζει το Blade Runner ως το «πιθανώς» πιο ολοκληρωμένο και προσωπικό φιλμ του.

Το 1993 η ταινία επιλέχθηκε για παρουσίαση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά, ή αισθητικά σημαντική». Το Blade Runner χαρακτηρίζεται πλέον από πολλούς κριτικούς ως μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έγιναν ποτέ.

Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Έλληνας συνθέτης Vangelis. Μια συνέχεια, Blade Runner 2049, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017.

 

 

Επτά εκδοχές της ταινίας προβλήθηκαν για διάφορες αγορές, ως αποτέλεσμα των αντιφατικών αλλαγών που έγιναν από τους διευθύνοντες της ταινίας.

Το 1992 κυκλοφόρησε η εκδοχή Director's Cut. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δημοτικότητα της ταινίας στον δανεισμό βίντεο, την έκαναν μία από τις πρώτες ταινίες που βγήκαν σε DVD, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας και του ήχου της