Καλό Σαββατοκύριακο με νέες μουσικές...

Καλό Σαββατοκύριακο με νέες μουσικές...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

The Gift - LP: Altar - 2017

Οι 4 Πορτογάλοι με δύο δεκαετίες δισκογραφικής παρουσίας στην πλάτη τους, συνεργάζονται στον νέο τους 7o στούντιο δίσκο με δύο από τα μουσικά τους είδωλα, Brian Eno (παραγωγή, σύνθεση και τραγούδι) και Flood (Mark Ellis) στην μίξη. Μια γνωριμία που ξεκίνησε από τη Βραζιλία το 2011 και χρειάστηκε 4 χρόνια δουλειάς για να ολοκληρωθεί στο Altar. Η συνεύρεση Eno με Flood έχει δώσει αριστουργήματα στο παρελθόν, The Josuhua Tree / Achtung Baby – u2 και ο δίσκος των Πορτογάλων τουλάχιστον αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Από το 1998 που κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους Vinyl οι κινήσεις τους δηλώνουν ότι παρόλη την επιτυχία τους στη χώρα τους, έχουν και στο μυαλό τους μια καριέρα με μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση. Απόδειξη οι διεθνής τους εμφανίσεις αλλά και η επιλογή παραγωγών. Ένας άλλος συνεργάτης κατά καιρούς των Eno και Flood και των U2, ο Howie B, ήταν παραγωγός στον δεύτερο δίσκο τους, Film, ενώ το 2011 στο Explode τα ηνία ανέλαβε ο Ken Nelson (Coldplay, Paolo Nutini, Gomez). Μια καλή επιλογή για να γνωρίσετε συμπυκνωμένα το έργο τους είναι η συλλογή του 2015, 20 (δεν μπορεί κάποιος να μην ερωτευτεί τα Music και 11.33 και τα δύο από το AM-FM του 2004)

Ακούστε τα: Big Fish, Malifest, Love Without Violins (φωνητικά Brian Eno), You Will Be Queen, Lost and Found.

ZZ Ward - Help Me Mama (LP: The Storm, θα κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουνίου του ‘17)

Σε αναμονή της δεύτερης μόλις δισκογραφικής της δουλειάς, και ενώ η σχεδόν 31 ετών Αμερικανίδα έχει ήδη συνεργαστεί δισκογραφικά με Kendrick Lamar και Childish, έχουμε τη δεύτερη γεύση από αυτό που θα ακούσουμε ολοκληρωμένα σε ένα μήνα περίπου. Μια ωραία δυναμική φωνή, με μαύρες αποχρώσεις και μια ωραία εμφάνιση που σίγουρα βοηθούν. Ο χρόνος θα δείξει τα υπόλοιπα. Προς το παρόν αρκούμαστε στις γκόσπελ επιρροές του 2ου νέου της τραγουδιού…

Pumarosa – The Witch - 2017

Αν το 2015 σας είχε αρέσει το υπνωτιστικό επτάλεπτο ηλεκτρικό διαμάντι, Priestess των Λονδρέζων, τότε θα αγαπήσετε και το νέο τους τραγούδι από τον ντεμπούτο τους δίσκο με τίτλο The Witch. Τα διαπεραστικά φωνητικά της Isabel Munoz-Newsome και η θεατρικότητα που εκπέμπουν, θα σας θυμίσουν τον δυναμισμό της Patti Smith και σε κάποια σημεία θα υπαινιχτούν την ιδιαιτερότητα της Βjork, βαδίζοντας χέρι χέρι με τις ροκ ψυχεδελικές συνθέσεις τους, φτιάχνοντας ένα άκρως ενδιαφέρον πρώτο άλμπουμ που ίσως να είναι και το πνευματικό παιδί των U2 του POP. Το μουσικό σύμπαν που δημιουργούν θα βρει αρκετούς που θα θέλουν να το κατοικήσουν.

Ακούστε τα: The Witch, Priestess, Dragonfly, Red, Barefoot

MAXÉ - I Wonder Why

Ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός νεαρού Γερμανού dj με ιταλικές ρίζες και επιρροές από καλλιτέχνες όπως Stevie Wonder, Aretha Franklin και James Brown μεταξύ άλλων; Ακούστε την νέα κυκλοφορία, ένα από τα όμορφα χορευτικά τραγούδια του καλοκαιριού.

Jesse Jo Stark - Down Your Drain

Σε παραγωγή του Steve Jones των Sex Pistols, διάβαζα και αυτό όπως και να είναι τραβάει την προσοχή, και τη δική μου λοιπόν. Μου είχε αρέσει και το silver kiss του 2015…κάπως έτσι ξεκινάει η εξερεύνηση για την νεαρή από το Λος Άντζελες με τις καλές διασυνδέσεις. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό αρκεί να μην είναι και το μόνο που υπάρχει. Χωρίς να διαθέτει μια ιδιαίτερη φωνή φαίνεται να έχει όμως ένα πιστικό feeling στα ροκ τραγούδια που ερμηνεύει. Πρέπει να πω ότι το θα ήθελε να συνεργαστεί με την joan Jett και όχι την Rihanna το βρίσκω ενδιαφέρον. Το Down your Drain αν το χάσατε ως νέα κυκλοφορία στο ep του 2016 μπορεί να το βρείτε μαζί με ένα από τα νέα της τραγούδια, το Driftwood συγκεκριμένα.

Mick Harvey – Contact (φωνητικά: – Channthy Kak / Xanthe Waite)

Κλείνοντας τον κύκλο της μεταφοράς των τραγουδιών του Serge Gainsbourg που ξεκίνησε το 1995, με το Intoxicated Men, συνεχίστηκε με το Pink Elephants το 1997 και το Delirium Tremens (2016), κυκλοφορεί το 2017 το Intoxicated Women. Ο συνεργάτης του Cave και της PJ Harvey στην ολοκλήρωση του ταξιδιού - επαναπροσδιορισμού του αγαπημένου Γάλλου.

Tο είχε πρωτοερμηνεύσει η Brigitte Bardot το 1968…

Karen Elson – LP: Double Roses - 2017

Μία καλλιτέχνης που επίσης είχε συνδέσει το όνομά της με τον Gainsbourg, με τη συμμετοχή της στο tribute δίσκο του 2006, Monsieur Gainsbourg Revisited. Η επιστροφή του μοντέλου, μετά από 7 χρόνια και το The Ghost who walks στο οποίο παραγωγή είχε κάνει ο τότε σύζυγος της Jack White. Όμορφες μελωδίες, λυρική για τα σημερινά δεδομένα παραγωγή (του Jonathan Wilson αυτή τη φορά) και μια συμπαθητική φωνή είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας της δουλειάς με τίτλο, Double Roses. Οι πινελιές της ακουστικής κιθάρας με τις μπλουζ και κάντρι αναφορές, τα περάσματα του πιάνου στα τραγούδια και τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται θα σας οδηγήσουν σε κάτι σπάνιο για τη σύγχρονη δισκογραφία… να πατήσετε το replay…

Ακούστε τα: Hell and High water, Wolf, Wonder Blind, Why am I Waiting, A Million Stars, Call Your name.

Speech Debelle – (LP: Tantil Before I Breath – 2017)

Πάντα μου άρεσε το εναλλακτικό ραπ. Το έβρισκα πιο ενδιαφέρον, σίγουρα μουσικά και συχνά πυκνά συνοδευόταν και με απείρως πιο σχετικά με τη δική μου κουλτούρα στιχουργικά θέματα. De La Soul, Arrested Development, Digable Planets, Us 3, Guru, The Roots, K’naan είναι μερικοί από αυτούς. Στη λίστα προστίθεται η 34χρονη πλέον Λονδρέζα, τζαμαϊκανής καταγωγής, Corynne Elliot, γνωστότερη με το καλλιτεχνικό της όνομα Speech Debelle. Ήδη κάτοχος βραβείου Mercury, από την πρώτη της δουλειά, το 2009 με τίτλο Speech Therapy ενώ ο μουσικός τύπος της Αγγλίας την έχει καλοδεχθεί και όχι άδικα. Οι ακουστικές κιθάρες, έγχορδα σαξόφωνο, πιάνο και το φλάουτο φτιάχνουν ένα μουσικό χαλί με σαφές τζαζ αναφορές που ταιριάζει ξανά με την υπέροχη «ζεστή» φωνή της και τους σύγχρονους (Strange Ways), γεμάτους ευαισθησία και ειλικρίνεια (The Knowing, The Work), ακομπλάριστους στίχους της (Terms and Conditions). Αυτά σε συνδυασμό και με τις εμφανείς σόουλ επιρροές της από Michael Jackson, TLC και άλλους μαγειρεύουν έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Ίσως να ευθύνεται εν μέρει η μεγάλη αγάπη της για την μαγειρική που όλα βρίσκονται στις σωστές δοσολογίες ακόμα και στο εκπληκτικό ηλεκτρο - άφρο, επαναστατικό επίλογο του δίσκου της.

Ακούστε τα: Strange Ways, No War No Peace, I Heard Pac, The Work, Level.