O Ed Sheeran κουρελιάζει την ιστορία των Charts

O Ed Sheeran κουρελιάζει την ιστορία των Charts

Ξεχάστε όλα αυτά που ξέρατε για τα τόσα Νο 1 ονομάτων όπως οι Beatles, o Elvis Presley, οι Rolling Stones και όλοι οι μεγάλοι που έγραψαν την ιστορία της μουσικής με τα τραγούδια τους.

Το διαδίκτυο δίνει πια μία άλλη διάσταση και τα ρεκόρ θα καταρρίπτονται πολύ πιο εύκολα μέσω των υπολογιστών.

Όπως είπε πρόσφατα ο σύγχρονος σοφός Stephen Hawking ελάχιστοι άνθρωποι με εύκολο τρόπο μπορούν με τους υπολογιστές τους να αλλάξουν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων διαμορφώνοντας την αξία μετοχών, τα εθνικά νομίσματα, την αξία εμπορευμάτων και οτιδήποτε θέλουν.

Μπορεί να αλλάξει αυτό τις μουσικές μας προτιμήσεις, ναι μπορεί, θα μας στέλνει όλο και πιο συχνά στο παρελθόν αφού το παρόν θα έχει πια εφήμερη αξία.

What a week! His success has global reach since the Brit's album is also expected to achieve the biggest first week sales of the year so far in the US

Χθες ανακοινώθηκε το νέο Βρετανικό τσαρτ στα τραγούδια και ο Ed Sheeran έχει τις 14 από τις 15 πρώτες θέσεις, ή αν προτιμάτε τα 6 πρώτα ή 16 στα 20 πρώτα, δηλαδή όσα πέτυχε η Kate Bush σε 40 χρόνια και 1 λιγότερο από όσα πέτυχαν τα τελευταία 50 χρόνια ονόματα όπως οι Kinks και Who.

H εξαφάνιση του φυσικού προϊόντος οδήγησε στην σημερινή κατάσταση που παγιώνει μία διαφορετική σχέση μεταξύ κοινού και μουσικών αυξάνοντας λογικά τα έσοδα των εταιριών που περιορίζουν τα έξοδα τους.

Είναι άδικο να συγκρίνουμε πια το παρόν με το παρελθόν στην μουσική, σε χώρες ακόμα και με τον πληθυσμό της Βρετανίας που δεν έχουν την έκταση των ΗΠΑ είναι εύκολο να διαμορφωθεί, έστω για μία εβδομάδα μια νέα κατάσταση.

Κάτι αντίστοιχο έγινε βέβαια και στην Αμερική όπου ο Future αντικατέστησε τον εαυτό του στην κορυφή με ένα δεύτερο άλμπουμ.

Τα ρεκόρ παίρνουν άλλη διάσταση και οι συγκρίσεις είναι περιττές. Είναι ταλαντούχος βέβαια ο Ed Sheeran αλλά όταν κυκλοφορούσαν οι Beatles στην δεκαετία του '60 τρία άλμπουμ μέσα σε μία χρονιά χωρίς κανένα από τα τραγούδια των άλμπουμ να κυκλοφορεί σε μικρό δίσκο, τα τραγούδια δεν εμφανιζόντουσαν σε κανένα κατάλογο, μόνο 'μίλαγαν' στις καρδιές αυτών που τα άκουγαν.

Κώστας Ζουγρής