«Απόηχος Οσκαρικών υποψηφιοτήτων 2017»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Ρίγος συγκίνησης για την υποψηφιότητα των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου για το σενάριο του «Αστακού». Έσκισε στις υποψηφιότητες το «La La Land». Μάζεψε 14 ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των «All About Eve» και «Titanic» (ταινία, σκηνοθεσία, πρώτος αντρικός, πρώτος γυναικείος, πρωτότυπο σενάριο, μουσική, 2 τραγούδια, φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά, κοστούμια, 2 ήχου). 9 ταινίες υποψήφιες για το «μεγάλο» βραβείο. 20 υποψηφιότητες πλέον για την «θεά» Meryl Streep, που αναδεικνύεται σε βασίλισσα των Oscars.

Έκανε το μικρό της θαύμα και η Ιζαμπέλ Ιπέρ, που τον Δεκέμβρη εμφανίστηκε ξανά στο αθηναϊκό θεατρικό σανίδι. Θαυμαστή υπήρξε και στην ΕΛΣ προ ετών στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ. 8 υποψηφιότητες για τα «Moonlight» (ταινία, σκηνοθεσία, δεύτερος αντρικός, δεύτερος γυναικείος, διασκευασμένο σενάριο, μουσική, μοντάζ, φωτογραφία) και «Arrival» (ταινία, σκηνοθεσία, διασκευασμένο σενάριο, μοντάζ, φωτογραφία, σκηνικά, 2 ήχου). Οι φοβερές φετινές γυναικείες ερμηνείες δεν επέτρεψαν στην Amy Adams να διεκδικήσει ένα Oscar ερμηνείας.

Νεκρανάσταση για τον Mel Gibson, που έλαβε 6 υποψηφιότητες για την ταινία του (ταινία, σκηνοθεσία, πρώτος αντρικός, μοντάζ, μοντάζ, 2 ήχου), όσες και τα «Lion» (μία για την Nicole Kidman + ταινία, διασκευασμένο σενάριο, μουσική, δεύτερος αντρικός ρόλος, φωτογραφία) και «Manchester by the sea» (ταινία, σκηνοθεσία, πρώτος αντρικός, δεύτερος γυναικείος, πρωτότυπο σενάριο και δεύτερος αντρικός). 4 υποψηφιότητες για τα «Fences» (ταινία, πρώτος αντρικός, δεύτερος γυναικείος, διασκευασμένο σενάριο) και «Hell or High Water» (ταινία, δεύτερος αντρικός, πρωτότυπο σενάριο και μοντάζ). 3 ταινίες είναι υποψήφιες για το «μεγάλο» βραβείο, για σκηνοθεσία, σενάριο και μοντάζ (LaLaLand, Moonlight και Arrival). Το Manchester by the sea χάνει το μοντάζ.

Τρέξτε στο ΙΝΤΕΑΛ, για να δείτε τον υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ «The Salesman». Το μιούζικαλ «La La Land» κατάφερε να είναι υποψήφιο με 2 τραγούδια (Audition, City of Stars) και μάλλον δεν θα πάθει το κάζο των «Yentl» και «The Bodyguard». Ευχάριστη έκπληξη η υποψηφιότητα του Viggo Mortensen στην κατηγορία του πρώτου αντρικού ρόλου. Δικαίως αγνοήθηκε το βαρετό «Sully» (1 υποψηφιότητα ήχου), που εδώ για κάποιο περίεργο λόγο εκθειάστηκε από τους Έλληνες κριτικούς. Αγνοήθηκε το επίσης βαρετό, αλλά καταπληκτικό φιλμ!!! «Silence» (1 υποψηφιότητα φωτογραφίας).

7 μη λευκοί ηθοποιοί υποψήφιοι στις καλύτερες ερμηνείες της σεζόν. Το σκοτεινό καρτούν «Kubo…» υποψήφιο και στην κατηγορία του, αλλά και στα οπτικά εφέ...