Σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια ανεβαίνει στην κορυφή των άλμπουμ των ΗΠΑ ο Don McLean

Σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια ανεβαίνει στην κορυφή των άλμπουμ των ΗΠΑ ο Don McLean

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

Σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια ανεβαίνει στην κορυφή των άλμπουμ των ΗΠΑ ο δεύτερος δίσκος του Don McLean, το American Pie που, θα μείνει εκεί για επτά εβδομάδες. Τις τρεις από αυτές θα έχει συγχρόνως και το κορυφαίο τραγούδι της χώρας, το ομότιτλο του δίσκου, που είχε ανέβει στο Νο1 μόλις μια εβδομάδα πιο πριν. Στις 22 Ιανουαρίου του 1972, την ημέρα που γινόταν αυτά στις ΗΠΑ, στην Αγγλία το τραγούδι έφτανε μια αναπνοή πριν το Νο1.

Ως γνωστόν το τραγούδι αναφέρεται σε αρκετά μεγάλα ονόματα της ροκ μουσικής, όπως στον Elvis, στον Bob Dylan, στους Beatles και στον Buddy Holly, ο οποίος ήταν το ίνδαλμα του. Ήταν τόσο μεγάλη η επιρροή της είδησης του θανάτου του στον 13 χρονο τότε McLean ώστε η ημέρα που πέθανε η μουσική, αποτέλεσε την αιτία για να γράψει αυτό το καταπληκτικό τραγούδι των ‘70s που συνεχίζει να συγκινεί ακόμη και γενιές αγέννητων τότε μουσικόφιλων.

Κατά μια περίεργη σύμπτωση την ίδια ημέρα που έγινε ο δίσκος Νο1 στις ΗΠΑ αλλά 13 χρόνια πριν, το 1959, ήταν και η ημέρα που ο Buddy Holly ηχογράφησε τα τελευταία του τραγούδια. Ήταν στο διαμέρισμά του στην Νέα Υόρκη, όπου από τις 3 Δεκεμβρίου σε ένα καινούργιο tape recorder ξεκίνησε τις demo ηχογραφήσεις νέων τραγουδιών. Ανάμεσα σε αυτά που έγραψε με φωνή και κιθάρα ήταν τα «That's What They Say», «What To Do», «Peggy Sue Got Married», «That Makes It Tough», «Crying, Waiting, Hoping», «Learning The Game», με αυτή τη σειρά. Την τελευταία ημέρα των ηχογραφήσεων θα καταγράψει τα:

Love Is Strange

και

(Umm, Oh Yeah)Dearest

Ο δίσκος του Don McLean έβγαλε και μία ακόμη μεγάλη επιτυχία το Vincent, που γινόταν το πρώτο του Νο1 στην Αγγλία αυτή τη φορά, τον Μάιο της ίδιας χρονιάς. Είναι εμπνευσμένο από το μεγάλο ζωγράφο Vincent van Gogh, εξού και ο πρώτος στίχος: «Starry Starry Night…», που χρησιμοποιείται και ως εναλλακτικός τίτλος από πολλούς, με αναφορές στον άνθρωπο αλλά και στον καλλιτέχνη και στους πίνακές του.