My Sweet Lord-George Harrison, πρώτο σόλο Νο 1 από μέλος των Beatles

My Sweet Lord-George Harrison, πρώτο σόλο Νο 1 από μέλος των Beatles

Κυκλοφόρησε στις 23 Νοεμβρίου του 1970 στην Αμερική και 15 Ιανουαρίου του 71' στην Αγγλία... To My Sweet Lord ήταν το πρώτο τραγούδι στις προσωπικές καριέρες των 4 Beatles που πήγε Νο 1 σε Αμερική ή Αγγλία...

Το " My Sweet Lord " είναι ένα τραγούδι του Άγγλου μουσικού George Harrison, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1970 στο τριπλό του άλμπουμ All Things Must Pass . Κυκλοφόρησε επίσης ως σινγκλ, το πρώτο του Harrison ως σόλο καλλιτέχνης και ήταν στην κορυφή των charts παγκοσμίως. ήταν το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του 1971 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Αμερική και τη Βρετανία, το τραγούδι ήταν το πρώτο νούμερο ένα σινγκλ από πρώην Beatle.

Ο Harrison έδωσε αρχικά το τραγούδι στον συνάδελφό του καλλιτέχνη της Apple Records Billy Preston για να το ηχογραφήσει. αυτή η έκδοση, της οποίας συμπαραγωγός ήταν ο Χάρισον, εμφανίστηκε στο άλμπουμ του Preston's Encouraging Words τον Σεπτέμβριο του 1970.

Ο Harrison έγραψε το "My Sweet Lord" προς έπαινο του ινδουιστικού θεού Krishna , ενώ σκόπευε τους στίχους ως κάλεσμα να εγκαταλείψουμε τον θρησκευτικό σεχταρισμό μέσω της ανάμειξης της εβραϊκής λέξης hallelujah με τα άσματα του " Hare Krishna " και τη βεδική προσευχή. Η ηχογράφηση περιλαμβάνει την επεξεργασία Wall of Sound του παραγωγού Phil Spector και προανήγγειλε την άφιξη της τεχνικής κιθάρας slide του Harrison , την οποία ένας βιογράφος περιέγραψε ως «μουσικά τόσο διακριτική υπογραφή όσο το σημάδι του Zorro ».  Ρίνγκο Σταρ , Eric Clapton , Gary Brooker , Bobby Whitlock και μέλη του γκρουπ Badfinger είναι μεταξύ των άλλων μουσικών στην ηχογράφηση.

Αργότερα, στη δεκαετία του 1970, το "My Sweet Lord" βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολύ δημοσιοποιημένης αγωγής για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω της υποτιθέμενης ομοιότητάς του με το τραγούδι του Ronnie Mack " He's So Fine ", μια επιτυχία του 1963 για το συγκρότημα κοριτσιών της Νέας Υόρκης Chiffons.

Το 1976, ο Χάρισον διαπιστώθηκε ότι υποσυνείδητα είχε λογοκλοπή το τραγούδι, μια ετυμηγορία που είχε απήχηση σε όλη τη μουσική βιομηχανία. Αντί για το τραγούδι των Chiffons, είπε ότι χρησιμοποίησε τον χριστιανικό ύμνο « Oh Happy Day » που δεν ανήκει στα πνευματικά δικαιώματα ως έμπνευση για τη μελωδία.

Ο Χάρισον ερμήνευσε το "My Sweet Lord" στη Συναυλία για το Μπαγκλαντές τον Αύγουστο του 1971 και παραμένει η πιο δημοφιλής σύνθεση από την καριέρα του μετά τους Beatles. Το ξαναδούλεψε ως "My Sweet Lord (2000)" για να συμπεριληφθεί ως bonus κομμάτι στην 30η επετειακή επανέκδοση του All Things Must Pass.

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει το τραγούδι, συμπεριλαμβανομένων των Andy Williams, Peggy Lee, Edwin Starr  Johnny Mathis, Nina Simone, Julio Iglesias, Richie Havens, Megadeth, Boy George, Elton John, Jim James, Μπόνι Μπράμλετ και Έλιοτ Σμιθ. Το "My Sweet Lord" κατατάχθηκε στην 454η λίστα του Rolling Stone με τα " 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών " το 2004 και στην 460η στην ενημέρωση του 2010 και στην 270η θέση σε παρόμοια λίστα που δημοσιεύτηκε από το NME το 2014.

Την ίδια χρονιά, Το "My Sweet Lord" εισήχθη στο Grammy Hall of Fame. Έφτασε ξανά στο νούμερο ένα στη Βρετανία όταν επανακυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2002, δύο μήνες μετά τον θάνατο του Χάρισον.