Γιατί οι άνθρωποι της ΕΡΤ αδιαφορούν για το ραδιόφωνο

Γιατί οι άνθρωποι της ΕΡΤ  αδιαφορούν για το ραδιόφωνο

Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι άνθρωποι όπως οι Λάμπος Ταγματάρχης και Διονύσης Τσακνής δεν πιστεύουν στην δύναμη του ραδιοφώνου και δεν φροντίζουν να διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια από όσα είναι διαθέσιμα για την αναβάθμιση του.

Η απάντηση έρχεται μόνη της αυτόματα στην σκέψη μας αν αναλογισθούμε ότι ανάλογες θέσεις είχαν σχεδόν όλοι οι προκάτοχοι τους.

Στα περισσότερα από τα σχεδόν 40 χρόνια που ήμασταν στην ΕΡΤ, το ραδιόφωνο ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής σε ένα ίδρυμα που σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό οι εκάστοτε κυβερνήσεις έριχναν το βάρος στην τηλεόραση για να περνάνε βασικά τις δραστηριότητες τους και να επηρεάζουν την άποψη του κόσμου.

Δεν ήταν πάντα ανάγκη να πάρει ο αρμόδιος υπουργός τους υπεύθυνους και να τους κατευθύνει να ακολουθούν συγκεκριμένη γραμμή, το ήξεραν από μόνοι τους, ότι έτσι και δεν ήταν αρεστοί , η θητεία τους θα ήταν σύντομη. Αν δε ανήκαν στο μόνιμο προσωπικό θα πέρναγαν στο περιθώριο μέχρι νεοτέρας, όπως στον στρατό και σχεδόν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Διαβάζω μερικές φορές για τους διαγωνισμούς που κάνει η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ και πάντα αφορούν την τηλεόραση.

Η πραγματική δύναμη όμως είναι το ραδιόφωνο, ο Λάμπης και ο Διονύσης μάλλον το ξέρουν αυτό, αλλά τις εντυπώσεις φαινομενικά κερδίζει η τηλεόραση.

Σκεφτείτε, εσείς πόσες ώρες την ημέρα βλέπεται τηλεόραση, πόσες συνδρομητικά κανάλια, πόσες παρακολουθείτε DVD ή κάποια σειρά ή ταινία από άλλες πηγές και πόσες ακούτε ραδιόφωνο, κυρίως στο αυτοκίνητο πια ή τον υπολογιστή.

Σας παραθέτω την λίστα με τους εβδομαδιαίους ακροατές στην Βρετανία που είναι αρκετά εκατομμύρια εβδομαδιαίως και το κρατικό BBC έχει εντυπωσιακές επιδόσεις.

  1. BBC Radio 2 (15.1 εκ. κάθε εβδομάδα)
  2. BBC Radio 4 (10.5)
  3. BBC Radio 1 (10.4)
  4. Heart (8.9)
  5. Capital FM (7.1)
  6. BBC Radio 5 live (5.3)
  7. Classic FM (5.3)
  8. KISS (5.2)
  9. Smooth (4.6)
  10. talkSPORT (3.0)

Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα νούμερα στην Αμερική με τα δορυφορικά ραδιόφωνα

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και εδώ, το κρατικό ραδιόφωνο είναι το μόνο που φτάνει σε όλη την Ελλάδα και πάντα θα είναι στην καρδιά των Ελλήνων, με την προϋπόθεση ότι θα είναι ζωντανό, όχι όπως τώρα.

Δεν υπάρχουν χρήματα θα μας πουν σίγουρα οι υπεύθυνοι, το ξέρουμε ότι υπάρχει στενότητα, αλλά μήπως όταν υπήρχαν έκαναν τίποτα;

Είχαμε στείλει πολλές επιστολές στα ηγετικά στελέχη στο παρελθόν με προτάσεις μας για αλλαγές και αναγέννηση του ραδιοφώνου, στα πλαίσια του να βρεθεί τρόπος να μας πληρώσουν αυτά τα χρήματα που μας χρώσταγαν και μας χρωστάνε και θα μας τα χρωστάνε μέχρι να φύγουμε από αυτόν τον κόσμο, γιατί είναι επιεικώς άκαρδοι, όπως όλοι σχεδόν που εργάζονται σε τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και εμείς από την πλευρά μας δεν τους κάνουμε αγωγή.

Ξέρουμε ότι ο Τσίπρας είναι φίλος της μουσικής, βέβαια και ο Σαμαράς και όλοι οι άλλοι θα αγαπάνε την μουσική, αλλά τώρα πια η πολιτική έχει μπει βαθιά στο πετσί τους και χρόνος για μουσική δεν υπάρχει εδώ και χρόνια, ο Τσίπρας όμως ίσως δεν θα έχει προλάβει να απομακρυνθεί τόσο πολύ από απολαύσεις όπως η μουσική, ο κινηματογράφος και οι άλλες τέχνες .

Βέβαια δεν θα έχει το χρόνο, αλλά θα είναι στο μυαλό του. Ας βοηθήσει να πάρουν τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, αυτό που τους αξίζουν.

Αμερικανός πρόεδρος και πολιτικοί άλλων χωρών έχουν την μουσική και τον κινηματογράφο στην καθημερινή ζωή τους και κάνουν αναφορές σ'αυτά, οι δικοί μας δεν έχουν αισθήματα;, είναι πολιτικά μηχανάκια;

Το κείμενο αυτό το γράφω όχι για να ζητήσω, την επιστροφή μας στην ΕΡΤ, προσωπικά αν δεν πάρω τα χρωστούμενα, δεν θέλω να βλέπω ούτε το κτίριο και ο Γιάννης δεν έχει σκέψεις να αποχωρήσει από το Βήμα fm. Είναι όμως θλιβερό να παρακολουθεί κανείς την απαξίωση του ραδιοφώνου σε μία εποχή που η τεχνολογία το έχει απογειώσει στις πολιτισμένες χώρες.

Πολλές ευχές σε όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, τους θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία, ευχές βέβαια και σε όλους τους Έλληνες για υγεία, αγάπη και έξοδο από την κρίση.

Κώστας Ζουγρής