Born In Chicago-The Paul Butterfield Blues Band

O Paul Butterfield πέθανε 4 Μαϊου 1987, είχε γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου 1942.

 Ήταν το εναρκτήριο κομμάτι στο ομότιτλο ντεμπούτο άλμπουμ του Paul Butterfield Blues Band το 1965 και έκτοτε έχει γίνει πρότυπο μπλουζ .

Ο Gravenites, ο οποίος γεννήθηκε στο Σικάγο, ερμήνευσε για πρώτη φορά το τραγούδι όταν σε ένα ντουέτο με τον κιθαρίστα Mike Bloomfield , παίζοντας σε κλαμπ της πόλης στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Όταν ο Bloomfield εντάχθηκε στο Paul Butterfield Blues Band , επέμεινε να το ηχογραφήσει το συγκρότημα. Αν και ο Μπάτερφιλντ στην αρχή ήταν απρόθυμος να τραγουδήσει το τραγούδι, η αρχική ηχογράφηση έγινε στο Mastertone Studio στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1965, σε παραγωγή του Paul Rothchild για την Elektra Records . Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε σε ένα άλμπουμ δειγματολήπτη της Elektra Records , Folksong '65 . 

Η δημοτικότητα του κομματιού οδήγησε στον Rothchild να απαιτήσει μια αναθεωρημένη έκδοση, για να συμπεριληφθεί στο ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος. Η δεύτερη ηχογράφηση, με πρόσθετο όργανο του Mark Naftalin , πρόσθετα ρεφρέν και σόλο, και χρησιμοποιώντας καλύτερο εξοπλισμό ηχογράφησης, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1965. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1965 και έγινε επιτυχημένο ως ένα από τα πρώτα στις Η.Π.Α. να παρουσιάσει υλικό μπλουζ σε ένα κυρίως λευκό ροκ κοινό. 

Το "Born in Chicago" ηχογραφήθηκε αργότερα από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Jesse Colin Young (1972), Pixies (1990), George Thorogood (1991), Joe Louis Walker (2003) και Tom Petty (2004). Το 2016, ο κριτικός Jay Gentile έγραψε για το τραγούδι: "...[Δεν θα μπορούσε] να είναι πιο επίκαιρο σήμερα. Με στίχους που ακούγονται από νεαρούς φίλους που κατά πάσα πιθανότητα έπεσαν σε βία με όπλα, το τραγούδι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως soundtrack στη σημερινή συζήτηση για την ένοπλη βία»

 

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5

 

https://www.popup.gr/