Βαγγέλης Παπαθανασίου : Σπάνια συνέντευξη του στη δημοσιότητα

"Αν ένα μουσικό κομμάτι διαρκεί 6 λεπτά 30 δευτερόλεπτα, συνήθως σημαίνει ότι μου πήρε τόσο χρόνο για να το δημιουργήσω"

Η στήλη Prog του περιοδικού Loudersound.com έδωσε στη δημοσιότητα μια σπάνια συνέντευξη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έξι περίπου χρόνια πριν από το θάνατο του το 2022. Η συνέντευξη δόθηκε στο studio του σπουδαίου καλλιτέχνη, στο Παρίσι, όπου ο Vangelis μίλησε για τη μουσική βιομηχανία και τη σχέση του με αυτήν.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν είχε δώσει πολλές συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του, και η εν λόγω συνέντευξη είναι ένα πολύ καλό τεκμήριο της αξίας τόσο του καλλιτέχνη, όσο και του ίδιου του ανθρώπου. Ανάμεσα σε αυτά που είπε ο Vangelis ξεχωρίζουν τα εξής :

«Κάθε φορά που ένας ήχος βγαίνει από τα χέρια μου, ήταν και είναι πάντα ενστικτώδης. Δεν υπάρχει καμία σκέψη και δεν έχω προκατασκευασμένες ιδέες ή κάποιο προκατασκευασμένο σχέδιο. Ακολουθώ αυτή τη ροή έως ότου η μουσική δεν με χρειάζεται πια».

Για τα 14 χρόνια που πέρασε στο Λονδίνο : «Ήταν μια υπέροχη στιγμή στη ζωή μου. Πολιτιστικά ήταν πολύ διαφορετικά όταν έφτασα για πρώτη φορά στην Αγγλία στα μέσα της δεκαετίας του '70, αλλά έμαθα να προσαρμόζομαι. Προερχόμενος από μια διαφορετική κουλτούρα, όπου τα καφέ και τα εστιατόρια ήταν ανοιχτά αργά, εξεπλάγην όταν συνειδητοποίησα ότι τα περισσότερα έκλειναν στις 10.30 το βράδυ, όπως έκαναν τη δεκαετία του 1970 στη Βρετανία. Στο σπίτι μου εδώ στο Παρίσι έχω μια πινακίδα της οδού Hampden Gurney, όπου βρισκόταν το παλιό μου στούντιο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Tags