Τραγούδια σε ποίηση Charles Baudelaire

Τραγούδια σε ποίηση Charles Baudelaire

O Baudelaire είχε γεννηθεί 9 Απριλίου 1821, πέθανε 31 Αυγούστου 1867

Ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ  ήταν Γάλλος ποιητής, ένας από τους σημαντικότερους της γαλλικής λογοτεχνίας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Μπωντλαίρ υπέστη δριμεία κριτική για τις συγγραφές του και τη θεματική του. Ελάχιστοι από τους σύγχρονούς του τον κατανόησαν. Στις 5 Ιουλίου 1857, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro έγραφε σχετικά με την πρόσφατη εμφάνιση των Ανθέων του Κακού: «Σε ορισμένα σημεία αμφιβάλλουμε για την πνευματική υγεία του κ. Μπωντλαίρ. Όμως ορισμένα άλλα, δεν μας επιτρέπουν περαιτέρω αμφιβολίες. Κυριαρχεί, ως επί το πλείστον, η μονότονη και επιτηδευμένη επανάληψη των ίδιων πραγμάτων, των ίδιων σκέψεων. Η αηδία πνίγει την αχρειότητα — για να την καταπολεμήσει σμίγει με το μόλυσμα».

Ο Μπωντλαίρ σήμερα αναγνωρίζεται ως σημαντικός ποιητής της γαλλικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και συγκαταλέγεται μεταξύ των κλασικών. Χαρακτηριστικά, ο Μπαρμπέ ντ' Ωρεβιγύ τον αποκάλεσε «Δάντη μιας παρηκμασμένης εποχής».

Σε ολόκληρο το έργο του ο Μπωντλαίρ προσπάθησε να ενυφάνει την ομορφιά με την κακία, τη βία με την ηδονή (Une martyre), καθώς και να καταδείξει τη μεταξύ τους σχέση. Παράλληλα με τη συγγραφή ποιημάτων σοβαρών (Semper Eadem) και σκανδαλιστικών για την εποχή (Delphine et Hippolyte), κατόρθωσε επίσης να εκφράσει τη μελαγχολία (Mœsta et errabunda) και τη νοσταλγία (L' Invitation au voyage).

Spleen-Πυξ Λαξ

 

Το σχήμα της σιωπής μου-Μάνος Ξυδούς

 

Άλμπατρος-Σωκράτης Μάλαμας

 

Nathalie Stutzmann: The complete "5 Poèmes de Baudelaire L. 64" (Debussy)

 

Le serpent qui danse- Serge Gainsbourg

 

L'Horloge-Mylene Farmer

 

How Beautiful You Are-The Cure

 

Harmonie du soir-Léo Ferré

Video Url

 

 

 

The Litanies of Satan-Diamanda Galás

 

 

The Litanies of Satan-Rotting Christ