September Song-Sarah Vaughan/Clifford Brown

September Song-Sarah Vaughan/Clifford Brown

Αξεπέραστη...

Το "September Song" συνέθεσε ο Kurt Weill, με στίχους του Maxwell Anderson, που εισήχθη από τον Walter Huston στο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ Knickerbocker Holiday το 1938. Έκτοτε ηχογραφήθηκε από πολλούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στην ταινία του 1950 Σεπτέμβριος Affair, και για τους τίτλους στην τηλεοπτική σειρά Μάιος έως Δεκέμβριος (ένα απόσπασμα από την αρχική γραμμή του τραγουδιού).

Αν και το τραγούδι γράφτηκε ως ο θρήνος ενός ηλικιωμένου για το χαμό της νιότης του, μερικές από τις πιο διάσημες εκδοχές έχουν ηχογραφηθεί από γυναίκες καλλιτέχνες. Έτσι, η έκδοση του 1955 της Sarah Vaughan και η έκδοση της Ella Fitzgerald με τον πιανίστα Paul Smith στην κυκλοφορία των Verve το 1960, η Ella Fitzgerald Sings Songs From Let No Man Write My Epitaph θεωρούνται και οι δύο ως κλασικά τζαζ.

Η Eartha Kitt και η σύζυγος του Weill, Lotte Lenya, ηχογράφησαν το τραγούδι το 1957 και οι Jo Stafford, Patti Page καθώς και η Anne Shelton ηχογράφησαν επίσης εκδόσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Το 1958 η Eydie Gormé συμπεριέλαβε το τραγούδι στο άλμπουμ της, Love is the season και το 1989 τόσο η Lena Horne στο The Men in My Life, όσο και η Julie Wilson σε ένα άλμπουμ με τραγούδια του Kurt Weill.

Προσωπικά, αυτό το τραγούδι μου θυμίζει ότι ξυπνάω νωρίς το πρωί του Σαββάτου, τη στιγμή που ο ήλιος αρχίζει να διαπερνά τις σχισμές του παραθύρου και τα λουλούδια έξω με την πρωινή δροσιά αρχίζουν να ανοίγουν. Καθώς το ένα μάτι ανοίγει ελαφρώς και μετά το άλλο, ακολουθεί ένα γροθιασμένο χέρι τέντωμα και χασμουρητό... τότε η Σάρα αρχίζει να τραγουδάει αυτό το τραγούδι... ω τόσο όμορφα!

Η Sarah συνοδεύεται από τον αρχηγό/ενορχηστρωτή: Ernie Wilkins, Clifford Brown (τρομπέτα), Herbie Mann (φλάουτο), Paul Quinichette (τενόρος), Jimmy Jones (πιάνο), Joe Benjamin (μπάσο) και Roy Haynes (τύμπανα). Ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη, 18 Δεκεμβρίου 1954.