Τα 10 Καλύτερα Τραγούδια Του Leonard Cohen...

Τα 10 Καλύτερα Τραγούδια Του Leonard Cohen...

…σύμφωνα με τους αναγνώστες του RollingStone. Ο Leonard Cohen δεν ήταν σαν τους περισσότερους ογδοντάρηδες που κυκλοφορούσαν.

Όχι μόνον συνέχισε να κάνει εκπληκτικές συναυλίες τρισήμιση και βάλε ωρών για κάποιον της ηλικίας του, αλλά συνέχισε να παράγει μουσική εξίσου καλή με τις κλασσικές επιτυχίες που κυκλοφορούσε πριν από 5 δεκαετίες, μέχρι το τέλος.

Αν δεν το πιστεύετε, ακούστε το “Almost Like The Blues” ή το “Nevermind” από το τελευταίο του album “Popular Problems”.

Τα 10 καλύτερα τραγούδια του λοιπόν με βάση τους αναγνώστες:

10. I’m Your Man

 

 

9. Anthem

 

 

8. Tower Of Song

Video Url

7. Dance Me To The End Of Love

 

 

6. SoLong, Marianne (από ζωντανή εμφάνιση στη γερμανική τηλεόραση το 1979)

 

 

5. Bird On A Wire

Video Url

 

4. Everybody Knows

 

 

3. Famous Blue Raincoat

 

 

 

2. Suzanne (από live)

 

 

Το 1984 ήταν μία εκπληκτική χρονιά για την ποπ μουσική με νέες κυκλοφορίες από τον Prince, τον Bruce Springsteen, τη Madonna και τους VanHalen να γεμίζουν τον αέρα των ραδιοφώνων. Μέσα σε όλες αυτές τις διάσημες κυκλοφορίες ήρθε το Various Positions του Leonard Cohen προς το τέλος του έτους σχεδόν απαρατήρητο. Το ενδιαφέρον ήταν τόσο χαμηλό που η Columbia (Records, η εταιρία του τότε) αρχικά αρνήθηκε ακόμα και να το κυκλοφορήσει με το σκεπτικό ότι θα έμπαινε στο έξοδο να τυπώσει αντίτυπα και να τα στείλει στα καταστήματα για κάτι που δεν θα είχε ανταπόκριση. Σχεδόν κανείς δεν έδωσε σημασία σε ένα «τραγουδάκι» με τον τίτλο “Hallelujah” που ξεκίναγε τη δεύτερη πλευρά εκείνου του LP. Ο Cohen όμως ήξερε ότι είχε κάτι εκλεκτό στα χέρια του. Είχε περάσει ένα ασυνήθιστα μεγάλο διάστημα δουλεύοντας τους στίχους, κοίταγε σχεδόν με ψύχωση κάθε λέξη και στο τέλος είχε κάπου 80 προηγούμενες εκδοχές του τραγουδιού. Όταν ο John Cale των Velvet Underground του ζήτησε τους στίχους για να το καλύψει και αυτός, έλαβε ένα fax 15 σελίδων γεμάτο με προηγούμενες εκδοχές του τραγουδιού! Ήταν η εκδοχή που τελικά συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του 1994 Grace και σιγά-σιγά το τραγούδι απέκτησε το δικό του κοινό, διασκευάστηκε δε από τότε τόσες πολλές φορές που ο AdamSandler έκανε μία παρωδία στη εκτέλεση σε μία μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση στο Madison Square Garden στις 12/12/2012. Από την πρώτη κυκλοφορία μέχρι τις μέρες μας, το τραγούδι έχει γίνει ένας ύμνος της μοντέρνας εποχής που ακούγεται από τις γωνίες δρόμων από πλανόδιους μουσικούς μέχρι το American Idol...

 

 

1. Hallelujah (από το φεστιβάλ τζαζ του Μοντρεάλ το 2008)

Video Url

 

Εδώ το άρθρο

 

Από τον Δημήτρη Μαγιάννη