Τα «Ξεχασμένα» Νο1 τραγούδια των 60s - Μέρος Ι

Τα «Ξεχασμένα» Νο1 τραγούδια των 60s - Μέρος Ι

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Η δεκαετία του ‘ 60 είναι, και δικαίως, από τις πιο αγαπημένες ανάμεσα στους λάτρες της μουσικής ειδικά αυτής που αποκαλείται με τη γενική έννοια του όρου, ποπ. Μεγάλοι καλλιτέχνες, απίστευτα άλμπουμ και επιρροές αστείρευτες για τις επόμενες γενιές. Πολλά τα αγαπημένα τραγούδια, ατελείωτες οι λίστες που με κόπο, φτιάχνουν οι φανατικοί της οπαδοί ανά τον κόσμο για να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Μια λίστα και εδώ λοιπόν που θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη, λίγο διαφορετική όμως αυτή τη φορά. Τραγούδια που γνώρισαν επιτυχία από το ’60 – ’69, φτάνοντας στην κορυφή της Αμερικής, οι κατάλογοι επιτυχιών άλλωστε, όχι απόλυτα αλλά ενδεικτικά, ειδικά στον δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, ήταν ένας οδηγός «μουσικής ανάγνωσης» της εποχής. Επιτυχίες λοιπόν, αλλά όχι που τις θυμόμαστε και έχουμε μάθει απέξω, κάθε ριφ, κάθε στίχο τους, κάθε εισαγωγή, τα ρεφρέν τους. Μια λίστα με τραγούδια που έχουν… «ξεχαστεί».

Ένα ταξίδι στο χρόνο, μια ανάσυρση από τη λήθη ή και γιατί όχι μια απολαυστική ανακάλυψη, ποτέ δεν είναι αργά άλλωστε…

1960

Marty Robbins – El Paso (Ιανουάριος– 2 εβδομάδες)

Βραβείο γκράμμι το 1961 ως καλύτερη Country και Western ηχογράφηση. Οι στίχοι θα μπορούσε να αποτελέσουν έμπνευση για σενάριο και ελληνικού δράματος της χρυσής εποχής…

The Hollywood Argyles - Alley-Oop (Ιούλιος– 1 εβδομάδα)

Σύνθεση εμπνευσμένη από κόμικ που πρωτοκυκλοφόρησε το 1957. Το βραχύβιο ντουέτο των Kim Fowley και του Gary S. Paxton καθώς και όλοι οι συμμετέχοντες στο τραγουδι, φημολογείται ότι το ηχογράφησαν μεθυσμένοι.

Larry Verne - Mr. Custer (Οκτώβριος– 1 εβδομάδα)

Χρυσός δίσκος που έφτασε το ένα εκατομμύριο αντίτυπα

1961

Bert Kaempfert - Wonderland by Night (Ιανουάριος – 3 εβδομάδες)

Αυτή ήταν η επιτυχία που του άνοιξε το δρόμο για μια πετυχημένη καριέρα. Οι συνθέσεις του έχουν τραγουδηθεί από τα χείλια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το Wonderland μπορεί να μην σας θυμίζει κάτι αλλά αυτά που επακολουθήσαν σίγουρα ναι. Βλέπετε ο κύριος Bert έχει γράψει τη μουσική για τραγούδια όπως L-O-V-E, Wooden Heart, Strangers in the night. Αφήστε που έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία της ροκ μουσικής ανεξίτηλα και για έναν άλλο λόγο. Όντας και παραγωγός, ήταν αυτός που έδωσε στους Beatles το πρώτο τους συμβόλαιο. Το ημερολόγιο έλεγε Ιούνιος 1961 και το συγκρότημα από το Λίβερπουλ ήταν η μπάντα των ηχογραφήσεων του Tony Sheridan.

Lawrence Welk - Calcutta (Φεβρουάριος – 2 εβδομάδες)

Η σύνθεση έρχεται από το 1958, με αρχικό τίτλο Tivoli Melody και αργότερα ως Kalkutta liegt am Ganges του γερμανού συνθέτη, Heino Gaze. Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής, Lawrence Welk γερμανικής καταγωγής και ο ίδιος έκανε την ορχηστρική έκδοση επιτυχία με τον τίτλο να κρατάει μόνο το όνομα της ινδικής γνωστής πόλης.

Ernie K-Doe - Mother-in-Law (Μάιος – 1 εβδομάδα)

Σύνθεση του μέλους του Rock and Roll Hall of Fame, Allen Toussaint, που είχε συνεργαστεί στην καριέρα του με πολλούς, μεταξύ άλλων έχει Paul McCartney, Elvis Costello, Dr. John (στο In the Right Place), The Band, Solomon Bruke κ.α.. Δικά του τραγούδια της Labelle (Lady Marmalade), Glen Gambel (Southern Lights), κ.α.

The Highwaymen – Michael (Σεπτέμβριος – 2 εβδομάδες)

Η αυθεντική σύνθεση με έμπνευση και από τη Βίβλο, φέρει το τίτλο Michael, Row the Boat A shore που έχει τις ρίζες της στο δεύτερο μισό του 19ουαίωνα. Σύνθεση που τραγουδούσαν οι σκλάβοι της Αμερικής. Πρώτη επίσημη κυκλοφορία της το 1867. Ο Harry Belafonte και οι Beach Boys το έχουν πει επίσης.

1962

Gene Chandler – Duke of Earl (Φεβρουάριος – 3 εβδομάδες)

Τραγούδι ενταγμένο στο Rock and Roll Hall of Fame από το 2002.

Shelley Fabares - Johnny Angel (Απρίλιος – 2 εβδομάδες)

Πρώτη κυκλοφορία για την κυρία Fabares που έφτασε στην κορυφή των ΗΠΑ και χάρη του σήριαλ που πρωταγωνιστούσε εκείνη την περίοδο, The Donna Reed Show. Κάποιοι θα την αναγνωρίσετε ως την παρτενέρ του βασιλιά στα Girl Happy (1965), Spinout (1966) και Clambake (1967).

Mr. Acker Bilk - Stranger on the Shore (Μάιος – 1 εβδομάδα)

Ένα ακόμα κομμάτι που οφείλει την επιτυχία του στην τηλεόραση. Ήταν το θέμα της ομότιτλης σειράς του BBC, ενώ αρχικά είχε τον τίτλο Jenny. Γνώρισε φυσικά τεράστια επιτυχία στην Αγγλία ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο αντίτυπα, το εμπορικότερο σίνγκλ για το 1962. Την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη αγγλικής προέλευσης σύνθεση που έφτανε στην κορυφή της Αμερικής. Ένα διαστημικό κομμάτι… κυριολεκτικά. Θα έκανε την περιφορά της σελήνης μαζί με το διαστημόπλοιο που το μετέφερε, το Απόλλων 10 στα τέλη της δεκαετίας...

David Rose - The Stripper (Ιούλιος – 1 εβδομάδα)

Μια επιτυχία της τελευταίας στιγμής, ένα b-side συμπλήρωμα που αρχικά είχε ηχογραφηθεί από τον Rose το 1958 και επιστρατεύτηκε για να γεμίσει την δεύτερη πλευρά της πολυδιασκευασμένης σύνθεσης Ebb Tide. Ήταν αυτό τελικά που έφτασε στην κορυφή φορώντας τα χρώματα του χρυσού. Ο David Rose μεταξύ άλλων ήταν ο συνθέτης της μουσικής που ακουγόταν στη διάρκεια των επεισοδίων της σειράς ορόσημο, Bonanza.

Bobby "Boris" Pickett and the Crypt-Kickers - Monster Mash (Οκτώβριος – 2 εβδομάδες)

Οι δημοφιλείς χοροί της δεκαετίας Twist και Mashed potato συναντούν τον Φρανγκεστάιν και τον δράκουλα, ήρωες ερχόμενοι από την παιδική ηλικία του ερμηνευτή, Pickett. Είκοσι περίπου χρόνια μετά η πόρτα θα ξανανοίξει και το τέρας θα τραγουδήσει πάλι αλλά αυτή τη φορά με το νέο τρόπο, ραπάροντας…