Io Che amo Solo Te, 1 τραγούδι, 9 ερμηνείες

I o Che amo Solo Te, 1 τραγούδι 10 ερμηνείες

Το " Io che amo solo te " είναι ένα τραγούδι που συνέθεσε και ερμήνευσε ο Sergio Endrigo και διασκευάστηκε από τον Luis Bacalov. Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες του Endrigo, το τραγούδι κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1962 αλλά έγινε επιτυχία μόνο στο τέλος του έτους, φτάνοντας τελικά στη δεύτερη θέση στην ιταλική παρέλαση επιτυχιών  και πουλώντας πάνω από 650.000 αντίτυπα. 

Σύμφωνα με τον Endrigo, το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από την αγάπη του για μια γραμματέα και η μουσική και οι στίχοι συντέθηκαν σε περίπου είκοσι λεπτά. Ένας ύμνος στην αγνή αγάπη και στην απόλυτη πίστη, το 1974 το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε από την Επιτροπή «Ψηφίστε Ναι» για το ιταλικό δημοψήφισμα διαζυγίου. 

Το τραγούδι διασκευάστηκε αργότερα από αρκετούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Mina, Ornella Vanoni, Gianna Nannini, Rita Pavone, Massimo Ranieri, Nicola Di Bari, Franco Simone, Marco Mengoni, Claudio Baglioni, Fiorella Mannoia και Fabio Concato. Ονόμασε επίσης μια ταινία του 2015, Io che amo solo te, όπου το τραγούδι διασκευάστηκε από την Alessandra Amoroso.

ALESSANDRA AMOROSO

 

MASSIMO RANIERI

 

 

SERGIO ENDRIGO

 

 

MARCO MENGONI

 

 

GIANNA NANNINI

 

 

CHIARA CIVELLO Ft. CHICO BUARQUE

 

 

ORNELLA VANONI

 

 

FIORELLA MANNOIA

 

 

CLAUDIO BAGLIONI