To La Vie En Rose στο πέρασμα του χρόνου

Ο τίτλος του τραγουδιού μπορεί να μεταφραστεί ως "Life in happy hues", "Life see through rose-colored glasses" ή "Life in rosy hues". Η κυριολεκτική του σημασία είναι «Ζωή με ροζ». 

Οι στίχοι του "La Vie en rose" γράφτηκαν από την Édith Piaf για μουσική που συνέθεσε ο Louiguy και είναι καταχωρημένος στο SACEM .  Πιθανότατα ήταν ο Robert Chauvigny που ολοκλήρωσε τη μουσική. Όταν η Piaf πρότεινε στη Marguerite Monnot να τραγουδήσει το κομμάτι, η τελευταία απέρριψε «αυτή την ανοησία». Ήταν τελικά ο Louiguy που αποδέχτηκε τη συγγραφή της μουσικής. Το τραγούδι μεταδόθηκε ζωντανά πριν ηχογραφηθεί. Η Πιαφ πρόσφερε το τραγούδι στη Marianne Michel, η οποία τροποποίησε ελαφρώς τους στίχους, αλλάζοντας το "les choses" ("πράγματα") με το "la vie" ("ζωή"). Το 1943, η Piaf είχε εμφανιστεί σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης/μπορντέλο με το όνομα "La Vie en Rose".

Αρχικά, οι συνομήλικοι και η τραγουδοποιητική ομάδα της Piaf δεν πίστευαν ότι το τραγούδι θα ήταν επιτυχημένο, θεωρώντας το πιο αδύναμο από το υπόλοιπο ρεπερτόριό της. Ακούγοντας τις συμβουλές τους, η τραγουδίστρια άφησε το τραγούδι στην άκρη, για να αλλάξει γνώμη τον επόμενο χρόνο. Παίχτηκε ζωντανά σε συναυλία για πρώτη φορά το 1946. Έγινε αγαπημένο στο κοινό. Το "La Vie en rose" ήταν το τραγούδι που έκανε την Piaf διεθνώς γνωστή, με τους στίχους του να εκφράζουν τη χαρά της εύρεσης της αληθινής αγάπης και να απευθύνονται σε όσους είχαν αντέξει τη δύσκολη περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Το "La Vie en rose" κυκλοφόρησε σε ένα σινγκλ 10" το 1947 από την Columbia Records, τμήμα της EMI , με το "Un refrain courait dans la rue" να κάνει το B-side. Συνάντησε θερμή υποδοχή και πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα στις ΗΠΑ [9] Ήταν το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις του 1948 στην Ιταλία και το ένατο σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βραζιλία το 1949. 

Η Πιαφ ερμήνευσε το τραγούδι στη γαλλική ταινία του 1948 Neuf garçons, un cœur . Το πρώτο από τα άλμπουμ της που περιελάμβανε το "La Vie en rose" ήταν το 10" Chansons Parisiennes , που κυκλοφόρησε το 1950. Εμφανίστηκε στα περισσότερα από τα επόμενα άλμπουμ της Piaf και σε πολλές συλλογές με τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Έγινε το χαρακτηριστικό τραγούδι της και το σήμα κατατεθέν της," και " Non, Je Ne Regrette Rien " μεταξύ των πιο γνωστών και πιο αναγνωρίσιμων μελωδιών της. Ενθαρρυμένη από την επιτυχία της, η Piaf έγραψε ογδόντα ακόμη τραγούδια στην καριέρα της. 

Οι αγγλικοί στίχοι γράφτηκαν από τον Mack David , και πολλές εκδόσεις ηχογραφήθηκαν στις ΗΠΑ το 1950. Οι ηχογραφήσεις που καταγράφηκαν ήταν από τον Tony Martin (έφθασε στη θέση Νο. 9 στα charts του Billboard ) , τον Paul Weston (Νο. 12 θέση), τον Bing Crosby (Νο. 13 θέση), Édith Piaf (Νο. 23 θέση), Ralph Flanagan (Νο. 27 θέση) και Victor Young (Νο. 27 θέση).

Ο Louis Armstrong ηχογράφησε το C'est si bon και το La Vie en rose στη Νέα Υόρκη με τον Sy Oliver και την ορχήστρα του στις 26 Ιουνίου 1950, που έφτασε στη Νο. 28 θέση στα charts του Billboard.  Ο Bing Crosby ηχογράφησε επίσης το τραγούδι στα γαλλικά το 1953 για το άλμπουμ του Le Bing: Song Hits of Paris.

Πιο πρόσφατα, η ηθοποιός Ashley Park , ως η καλύτερη φίλη της Emily, Mindy, κάλυψε το "La Vie en rose" στα γαλλικά a cappella στην τηλεοπτική εκπομπή του Netflix Emily στο Παρίσι. Ήταν το νούμερο 1 τηλεοπτικό τραγούδι για εκείνη την εβδομάδα. 

Ο Michael Bublé διασκεύασε το τραγούδι με τη Cécile McLorin Salvant για το άλμπουμ του 2018 Love. 

Το τραγούδι έλαβε ένα βραβείο Grammy Hall of Fame το 1998. 

40's MARIANNE MICHELL αυτή είναι η πρώτη εκτέλεση του 1945

 

 

40's EDITH PIAF

 

 

50's LOUIS ARMSTRONG

 

 

60's YVES MONTAND

 

 

70's GRACE JONES

 

 

80's NANCY MARTINEZ

Video Url

 

90's MADELEINE PEYROUX

 

 

00's DEE DEE BRIDGEWATER

 

 

10's MELODY GARDOT

 

 

Από τις πιο πρόσφατες αυτή της Lady Gaga