10 τραγούδια με αναφορά στον Andy Warhol

10 τραγούδια με αναφορά στον Andy Warhol

Ο Άντι Γουόρχολ γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1928 και έφυγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου του 1987. 

Ήταν Αμερικανός πολυσχιδής καλλιτέχνης, ζωγράφος, γλύπτης, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και συλλέκτης, πρωτοπόρος του κινήματος της Ποπ Αρτ.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, αφοσιώθηκε στον κινηματογράφο, σκηνοθετώντας ταινίες που χαρακτηρίζονταν από τη διάθεση πειραματισμού και πρόκλησης, το ερωτικό στοιχείο και ενίοτε την ασυνήθιστη διάρκειά τους. Στα πιο γνωστά έργα του ανήκουν τα The Chelsea Girls (1966), Eat (1963), My Hustler (1965) και Blue Movie (1969). Στην ταινία Empire (1964), διάρκειας οκτώ ωρών με πλάνα αποκλειστικά του Empire State Building σε πραγματικό χρόνο, παρουσίασε στην πιο ακραία μορφή της, τη δική του αισθητική του βαρετού.

Από το 1962 μέχρι το 1968, εργαστήριο του αποτέλεσε ένας χώρος που στο παρελθόν στέγαζε εργοστάσιο, και για αυτό ονομάστηκε Factory. Σύντομα εξελίχθηκε σε τόπο συγκέντρωσης διασημοτήτων, καλλιτεχνών, μελών της αβάν γκαρντ και αντεργκράουντ κουλτούρας, τοξικομανών, ομοφυλόφιλων, μουσικών και φιλότεχνων. Μετά από απόπειρα δολοφονίας του στο Factory από τη Βαλερί Σολάνας, στις 3 Ιουνίου του 1968, κράτησε αποστάσεις από τον αντισυμβατικό περίγυρό του, συναναστρεφόμενος περισσότερο με πλούσια μέλη της υψηλής κοινωνίας. Από το έργο του στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ξεχωρίζουν οι κατά παραγγελία προσωπογραφίες που τύπωνε ως μεγεθύνσεις φωτογραφιών Polaroid, πολλές από τις οποίες αφορούσαν πολιτικές φυσιογνωμίες και διασημότητες του Χόλυγουντ.

1. ANDY WARHOL - David Bowie

Video Url

 

2. ANDY WARHOL - Stone Temple Pilots

Video Url

 

 

 

3. HELLO IT'S ME -J ohn Cale, Lou Reed

 

 

4. KILLING ANDY WARHOL - Simple Minds

 

 

5. SONG FOR NICO - Marianne Faithfull

 

 

6. OICH OICH - Underworld

Video Url

 

 

 

7. FAME - Van Morrison

Video Url

 

 

 

8. CHOCOLATE CAKE - Crowded House

Video Url

 

 

 

9. THIS CAT'S ON HOT TIN ROOF - Brian Setzer

Video Url

 

 

 

10. A SIMPLY DESULTORY PHILLIPIC - Simon and Garfungel

Video Url