7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του γλυκάνισου για την υγεία μας

7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του γλυκάνισου για την υγεία μας

Ο γλυκάνισος ή γλυκάνισο ή άνισο (Pimpinella anisum) είναι φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τα καρότα, το σέλινο και τον μαϊντανό. Οι περισσότεροι καταναλώνουν τους σπόρους γλυκάνισου, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη γεύση, που μοιάζει με αυτή της γλυκόριζας και χρησιμοποιούνται συχνά για να δώσουν γεύση σε επιδόρπια, φαγητά και ποτά. Είναι επίσης γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς αποτελεί φυσικό φάρμακο για πολλές παθήσεις.

Δείτε 7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη από την κατανάλωση σπόρων γλυκάνισου >>

1. Θρεπτικά συστατικά: Αν και καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό.

2. Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης: Μελέτη έδειξε ότι η λήψη 3 γραμμαρίων σκόνης από σπόρους γλυκάνισου τρεις φορές την ημέρα, ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψης. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η λήψη κάψουλας με 200mg γλυκάνισου τρεις φορές ημερησίως, μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

3. Προστασία από τα στομαχικά έλκη: Τα γαστρικά έλκη είναι επώδυνα και προκαλούν δυσπεψία, ναυτία και κάψιμο στο στήθος. Εκτός από φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση της παραγωγής στομαχικού οξέος, η προκαταρκτική έρευνα υποδηλώνει ότι ο σπόρος γλυκάνισου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των στομαχικών ελκών και να μειώσει τα συμπτώματα.

4. Αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων: Οι σπόροι γλυκάνισου περιέχουν ενώσεις με ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες που προλαμβάνουν τις λοιμώξεις και εμποδίζουν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Μελέτες έδειξαν ότι τόσο οι σπόροι όσο και το αιθέριο έλαιο γλυκάνισου ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι ορισμένων στελεχών μυκήτων που προκαλούν δερματική νόσο, ενώ αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν χολέρα.

5. Ανακουφίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης: Οι σπόροι γλυκάνισου μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων στο σώμα, μειώνοντας τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μελέτη σε γυναίκες με εξάψεις που έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε μια κάψουλα με 330mg γλυκάνισου τρεις φορές την ημέρα, έδειξε ότι οι τελευταίες είδαν 75% μείωση στη σοβαρότητα και τη συχνότητα των εξάψεων. Κάποιες ενώσεις του γλυκάνισου πιστεύεται ότι μπορούν να βοηθήσουν και στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας που παρατηρείται στην εμμηνόπαυση.

6. Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου: Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεθόλη, το ενεργό συστατικό των σπόρων γλυκάνισου, διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή. Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι η ανεθόλη βοήθησε στη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου, μεταβάλλοντας τα επίπεδα αρκετών βασικών ενζύμων και ενίσχυσε τη λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

7. Μειώνει τη φλεγμονή: Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι οι σπόροι γλυκάνισου μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προλάβουν τις οξειδωτικές βλάβες λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Πηγή: Healthline, onmed.gr