Ανεβασμένη χοληστερίνη: Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα;

Ανεβασμένη χοληστερίνη: Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα;

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης ουσία στα λιπαρά (λιπίδια) του αίματος. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τη χοληστερίνη προκειμένου να δομήσει υγιή κύτταρα, όμως σε υπερβολικές ποσότητες η ουσία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Εάν τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι αυξημένα, συσσωρεύονται συνήθως λίπη στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα αποθέματα λιπαρών παρεμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και επομένως η καρδιά ίσως δε λαμβάνει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Κατ' επέκταση, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος. Από την άλλη, η μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει στο εγκεφαλικό.

Η υψηλή χοληστερίνη (υπερχοληστερολαιμία) μπορεί να είναι κληρονομική, συνήθως όμως οφείλεται σε κακές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει –κυρίως όσον αφορά τη διατροφή μας– άρα μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί εύκολα.

Υπάρχουν άραγε σημάδια που μας προειδοποιούν για την επικίνδυνη άνοδο της χοληστερίνης;

Σε περίπτωση ανεβασμένης πίεσης, για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλωθεί δύσπνοια και να αιμορραγεί η μύτη, ενώ όταν ανεβαίνει το ουρικό οξύ μπορεί να εκδηλωθεί αιφνίδιος πόνος, ακαμψία και οίδημα σε μια άρθρωση.

Με τον τρόπο αυτό, το ίδιο το σώμα μας προσπαθεί να μας προειδοποιήσει για τη δυσλειτουργία και να μας παροτρύνει να πάρουμε τα κατάλληλα κατασταλτικά μέτρα.

Υπάρχουν αντίστοιχες ενδείξεις που θα μας παροτρύνουν να βελτιώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης μας;

Δυστυχώς, η υψηλή χοληστερίνη δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται να κάνουμε κάθε τόσο αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα επίπεδα της χοληστερίνης βρίσκονται μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Η πρώτη εξέταση για τη χοληστερίνη θα πρέπει να γίνεται γύρω στα 20 και μετά να επαναλαμβάνεται το λιγότερο κάθε πέντε χρόνια. Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν είναι ιδανικά, ο γιατρός μπορεί να προτείνει επαναληπτικό έλεγχο σε διάστημα μικρότερο της πενταετίας. Επίσης, θα πρέπει να κάνετε πιο τακτικά εξετάσεις εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερίνης, καρδιοπάθειας, διαβήτη ή υπέρτασης.

Πηγή: onmed.gr