Αυτές είναι οι 10 τροφές που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς

Αυτές είναι οι 10 τροφές που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς

 

Μπορούν οι απλές τροφές να λειτουργήσουν ως «φάρμακο» για την καρδιά; Κι όμως! Είμαστε ό,τι τρώμε άλλωστε, δεν βγήκε τυχαία αυτή η φράση. Έρευνες έχουν δείξει πως πάνω από το 70% των περιπτώσεων ανθρώπων που κινδύνευαν να εκδηλώσουν κάποια καρδιακή πάθηση, προστατεύτηκαν λόγω της σωστής διατροφής που έκαναν.

 

Παρακάτω δείτε λοιπόν 10 τροφές που κάνουν καλό στην καδιά >>

 

1. Σολομός: Αυτό το ψάρι είναι γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν τους μεταβολικούς δείκτες για τις καρδιακές παθήσεις. Επίσης, έχει υψηλά επίπεδα σεληνίου, ένα αντιοξειδωτικό που αποδεδειγμένα ενισχύει την καρδιαγγειακή προστασία.

 

2. Σαρδέλες: Οι σαρδέλες αποτελούν και αυτές μία πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκεται στην μορφή ιχθυελαίου, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής προσβολής σε άτομα που την έχουν ήδη υποστεί μία φορά στην ζωή τους. Καλύτερα να είναι φρέσκες, γιατί οι κονσέρβες συνήθως περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού.

 

3. Συκώτι: Το μαγειρεμένο συκώτι περιέχει λίπη που ωφελούν την καρδιά.

 

4. Καρύδια: Τα καρύδια είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αλλά και φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ, συστατικά που προάγουν την υγεία της καρδιάς. Επίσης, έχουν υψηλή ποσότητα σε πολυακόρεστα λίπη και κάνουν και καλό στην μνήμη!

 

5. Αμύγδαλα: Όπως και τα καρύδια, έτσι και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και είναι καλύτερη επιλογή για αυτούς που δεν προτιμούν τις πικρές γεύσεις. Μία χούφτα είναι αρκετή, καθώς έχει μόνο 60 θερμίδες και βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) αλλά και της συσσώρευσης πλάκας. Αναμείξτε τα με γιαούρτι ή με κάποια σούπα ή σαλάτα.

 

6. Πλιγούρι βρόμης: Το πλιγούρι βρόμης είναι μια πολύ καλή επιλογή, όπως έχει αποδειχτεί, για τη μείωση της χοληστερόλης. Αλλά προσοχή, δεν ισχύει το ίδιο για το επεξεργασμένο, καθώς συνήθως περιέχει γλυκαντικές ουσίες ή και ζάχαρη.

 

7. Μύρτιλα: Το συγκεκριμένο είδος μούρων είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξοιδωτικό που βοηθά στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο. Μπορείτε ιδανικά να τα συνδυάστε με τη βρόμη σας σε ένα γιαούρτι ή ένα smoothie.

 

8. Μαύρη σοκολάτα: Η μάυρη σοκολάτα, κυρίως αυτή που περιέχει περισσότερο από 70% κακάο, έχει συσχετιστεί με πιο χαμηλή πίεση, καθώς τα συστατικά της χαλαρώνουν τις αρτηρίες και αυξάνουν τη ροή του αίματος.

 

9. Μπρόκολο: Το πράσινο αυτό λαχανικό είναι ιδανικό για να χαμηλώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Ακόμα, κάνει καλό στις αρθρώσεις.

 

10. Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ιδανικά για την υγεία της καρδιάς και συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών στο καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνοντας την υγεία των αγγείων.

 

Πηγή: onmed.gr