Αυτές είναι οι 8 υπερτροφές με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Αυτές είναι οι 8 υπερτροφές με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Για να επωφεληθείτε στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τις τροφές που καταναλώνετε, πρέπει να φροντίζετε αυτές να είναι πλούσιες σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τον οργανισμό σας. Φυσικά δεν είναι όλες οι τροφές εξίσου «θρεπτικά πυκνές», αφού κάποιες παρέχουν λίγες μόνο βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και ελάχιστα μέταλλα. Από την άλλη, υπάρχουν και υπερτροφές που περικλείουν ανά γραμμάριο βάρους ευρύ φάσμα πολύτιμων συστατικών, χωρίς όμως να σας φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Ποιες είναι αυτές; Δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.

1. Σολομός: Σε σύγκριση με άλλα είδη ψαριών, ο σολομός έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Εκτός από καλά λιπαρά, ο σολομός δίνει επίσης ποιοτικές πρωτεΐνες, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

2. Κέιλ: Ο «βασιλιάς» των πράσινων λαχανικών παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιοενεργών συστατικών. Ενδεικτικά, μια μερίδα 100 γραμμαρίων καλύπτει ποσοστό 200% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, ποσοστό 300% των αναγκών σε βιταμίνη Α και 1.000% των αναγκών σε βιταμίνη Κ1. Επίσης, δίνει μια καλή δόση βιταμίνης Β6, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, χαλκού και μαγγανίου.

3. Σκόρδο: Πολλοί το αποφεύγουν λόγω της μυρωδιάς του, όμως το σκόρδο είναι εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό. Σε μια μικρή μόνο ποσότητα παρέχει αρκετή βιταμίνη C, Β1 και Β6, καθώς και ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο. Παράλληλα, το ενεργό συστατικό του σκόρδου, η αλλισίνη, βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και της ανεβασμένης LDL χοληστερόλης.

4. Οστρακοειδή: Τα μύδια, τα στρείδια και τα χτένια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, κάλιο, σελήνιο και σίδηρο. Δίνουν επίσης ψευδάργυρο και βιταμίνη D.

5. Συκώτι: Μια μερίδα συκώτι μπορεί να καλύψει πλήρως ή σε μεγάλο ποσοστό της ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Α, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9 και Β12, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο, καθώς και ποιοτικές πρωτεΐνες

6. Σαρδέλες: Τα μικρά ψάρια που τρώγονται ολόκληρα αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Οι σαρδέλες συγκεκριμένα παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β12, σεληνίου, φωσφόρου και Ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ δίνουν σε μικρότερες ποσότητες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β3, ιώδιο, χαλκό, χολίνη και βιταμίνη Β2.

7. Μύρτιλα: Έχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι ανθοκυανίνες. Σύμφωνα με μελέτες, τα μύρτιλα συνδέονται μεταξύ άλλων με βελτιώσεις στη μνήμη, καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μικρότερο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου.

8. Κρόκος αυγού: Ο κρόκος του αυγού συγκεντρώνει, παρά το μικρό του μέγεθος, τεράστια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ενδεικτικά, παρέχει βιταμίνες Α, D και Β12, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και χολίνη.

Πηγή: Healthline, onmed.gr