Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη η χρόνια φλεγμονή και πώς θα την προλάβετε

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη η χρόνια φλεγμονή και πώς θα την προλάβετε

Πιθανώς θα έχετε ακούσει για τα οφέλη της αντιφλεγμονώδους διατροφής και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να αντιμετωπίσετε τους πόνους των αρθρώσεων, να καταπολεμήσετε την κούραση και γενικά να είστε και να νιώθετε πιο υγιείς.

Τι είναι ακριβώς όμως η χρόνια φλεγμονή; Δεδομένου ότι δεν είναι κάτι που μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε, καθώς δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα, είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Αυτό που συνομολογούν όμως οι ειδικοί, είναι ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παθήσεις όπως το έκζεμα, η νόσος του Crohn, οι ημικρανίες και ίσως και η παχυσαρκία.

Ενώ η οξεία φλεγμονή είναι η αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει μία λοίμωξη ή να επουλώσει ένα τραύμα, η χρόνια φλεγμονή είναι πιο πολύπλοκη.

Στη χρόνια φλεγμονή αποσυντονίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αναγκάζεται να βρίσκεται μονίμως σε υπερδιέγερση και καταλήγει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα του σώματος.

Η χρόνια φλεγμονή είναι γενικός όρος και μπορεί να αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή σύστημα του σώματος. Οι πάσχοντες από έκζεμα ή ψωρίαση έχουν χρόνια φλεγμονή του δέρματος, τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν φλεγμονή στο πεπτικό, ενώ όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα έχουν χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων.

Μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη, αλλεργία ή κακή διατροφή.

Συμπτώματα & έλεγχος

Τα συμπτώματα είναι πολλά και διαφορετικά και σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η πρόσληψη βάρους και ειδικά η αύξηση της περιμέτρου της μέσης, η πνευματική σύγχυση, η αδυναμία συγκέντρωσης, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, τα ούλα που ματώνουν, η αργή ανάρρωση από κρυολόγημα, η ατονία, οι χρόνιοι πόνοι που δεν υποχωρούν κλπ.

Δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, η ψωρίαση ή το έκζεμα, καθώς και αλλεργικά συμπτώματα, επίσης συνδέονται με χρόνια φλεγμονή. Για να γίνει διάγνωση ο πάσχων πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση αίματος για να ελεγχθεί η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η ταχύτητα καθίζησης των ερυθρών κλπ.

Τι μπορεί να προκαλέσει

Εκτός από τα προαναφερθέντα, η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό συνδέεται με σοβαρές καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το άσθμα και η νόσος Alzheimer.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τη χρόνια φλεγμονή είναι μέσω της υγιεινής διατροφής. Τρώτε πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, βρόμη, λιπαρά ψάρια και αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη. Είναι επίσης σημαντικό να είστε σωματικά δραστήριοι, να κοιμάστε καλά (7-8 ώρες), να μην καπνίζετε και να ελέγχετε το στρες.

Πηγή: popsugar.com, onmed.gr