5 τροφές που πρέπει να τρώτε για δυνατά και υγιή νύχια

5 τροφές που πρέπει να τρώτε για δυνατά και υγιή νύχια

Αν θέλετε δυνατά, λαμπερά και λεία νύχια, ξεκινήστε από την κουζίνα. «Το σώμα πρέπει να αναπαράγει συνεχώς κύτταρα που σχηματίζουν τα νύχια και χρειάζεται να του παρέχετε σε μόνιμη βάση συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να το κάνει», επισημαίνει η διατροφολόγος Megan Wolf, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Βάλτε τις παρακάτω τροφές στην καθημερινή σας διατροφή και τα νύχια σας θα λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά. >>

1. Ενταμάμε για κυστεΐνη και φυλλικό οξύ: Τα πράσινα φασολάκια σόγιας σας παρέχουν κυστεΐνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή κερατίνης, του σημαντικότερου δομικού στοιχείου των νυχιών σας. Είναι επίσης καλή πηγή φυλλικού οξέος, που απαιτείται για την παραγωγή νέων κυττάρων των νυχιών.

2. Αυγά για βιοτίνη: Τα αυγά αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιοτίνης, μιας βιταμίνης του βοηθά την παραγωγή πρωτεϊνών στη μήτρα, τον ιστό που δημιουργεί τα κύτταρα των νυχιών. Έχει αποδειχθεί ότι η βιοτίνη αυξάνει το πάχος των νυχιών σας και προλαμβάνει το σπάσιμο.

3. Κάσιους για ψευδάργυρο: Ο ψευδάργυρος, ο οποίος βρίσκεται σε αφθονία στα κάσιους, είναι απαραίτητος για την κυτταρική διαίρεση και τη σύνθεση πρωτεϊνών, δύο σημαντικές διαδικασίες για την ανάπτυξη των νυχιών. Επειδή το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει το συγκεκριμένο στοιχείο για μεγάλα διαστήματα, χρειάζεται να λαμβάνετε καθημερινά ψευδάργυρο.

4. Γλυκοπατάτες για βιταμίνη Α: Μόλις μία γλυκοπατάτα παρέχει το 561% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Α, η οποία βοηθά την αναπαραγωγή των κυττάρων των νυχιών. Αν δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη Α, τα νύχια σας μπορεί να γίνουν εύθραυστα και με ραβδώσεις.

5. Κίτρινες πιπεριές για βιταμίνη C: Οι κίτρινες πιπεριές είναι πιο πλούσιες και από τα πορτοκάλια σε περιεκτικότητα βιταμίνης C, την οποία το σώμα σας χρειάζεται για την παραγωγή κολλαγόνου, μια δομική πρωτεΐνη των νυχιών. Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται καθώς μεγαλώνετε, γεγονός που προκαλεί πιο λεπτά και αδύναμα νύχια. Μία μεγάλη κίτρινη πιπεριά παρέχει τετραπλάσια από την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C.

Πηγή: prevention, onmed.gr