Οι 10 κυριότεροι παράγοντες που μπορεί να προκαλούν ημικρανίες

Οι 10 κυριότεροι παράγοντες που μπορεί να προκαλούν ημικρανίες

Η ημικρανία είναι ένα είδος κεφαλαλγίας που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά έντονη δυσφορία και συνοδά συμπτώματα όπως η ναυτία, η τάση για εμετό, η υπερευαισθησία στους ήχους και οι διαταραχές της όρασης. Για να αποφευχθούν αυτά τα εξαιρετικά δυσάρεστα συμπτώματα, το «κλειδί» βρίσκεται στην ορθή αναγνώριση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ημικρανία. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι να εντοπιστούν οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για την ημικρανία, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα εξασφαλίσουν τη μικρότερη συχνότητα ή ένταση των επεισοδίων.

Παρακάτω οι κυριότεροι παράγοντες –τροποποιήσιμοι και μη– που ευθύνονται για τις ημικρανίες.

1. Γονίδια: Η ημικρανία, όπως και πολλές άλλες παθήσεις, έχει γενετικό (κληρονομικό) υπόβαθρο. Τα γονίδια θεωρούνται ίσως η κυριότερη αιτία που καθοδηγεί τις ημικρανίες, ωστόσο δυστυχώς δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχό μας. Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως στο μέλλον, όταν θα έχουν πια ανακαλυφθεί όλα τα «γονίδια της ημικρανίας», θα είναι δυνατό να σχεδιαστούν στοχευμένα φάρμακα και θεραπείες βάσει του γενετικού κώδικα κάθε ανθρώπου.

2. Φύλο: Οι ημικρανίες είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άντρες, σε αναλογία περίπου τρία προς ένα. Και το φύλο αποτελεί φυσικά μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου, ωστόσο η αναγνώριση της ευπάθειας αυτής από την πλευρά των γυναικών μπορεί να τις ενθαρρύνει να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για να μειώσουν τη συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας. Οι ημικρανίες στις γυναίκες θεωρείται ότι καθοδηγούνται ως έναν βαθμό από τις γυναικείες ορμόνες (κυρίως τα οιστρογόνα).

3. Ηλικία: Ένας ακόμη αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για τις ημικρανίες είναι η ηλικία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος κεφαλαλγίας είναι συνηθέστερος στα άτομα 30 έως 50 ετών.

4. Διατροφή: Η λίστα με τις πιθανές τροφές που μπορεί να πυροδοτήσουν μια ημικρανία είναι τεράστια και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το τυρί, το αλκοόλ, τα καπνιστά κρέατα, την καφεΐνη, τα τεχνητά γλυκαντικά, τα μπαχαρικά, τη σοκολάτα και τα αλμυρά ή επεξεργασμένα σνακ. Κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία σε καθεμιά από αυτές τις τροφές, επομένως είναι χρήσιμο να διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα ένα ημερολόγιο διατροφής και συμπτωμάτων ώστε να εντοπιστούν οι τροφές που είναι πιο πιθανό να συμβάλουν στην ημικρανία.

5. Φωτισμός: Τα περισσότερα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες παρουσιάζουν ευαισθησία όχι στο φυσικό φως του ήλιου αλλά στο τεχνητό φως των εσωτερικών χώρων, όπως το φως από τις λάμπες φθορίου ή την οθόνη του υπολογιστή. Το μήκος κύματος του φωτός θεωρείται ότι καθοδηγεί την ημικρανία στην περίπτωση αυτή.

6. Στρες: Ασχέτως αν οφείλεται στον υπερβολικό φόρτο εργασίας, σε οικονομικές δυσκολίες ή σε οικογενειακά προβλήματα, το στρες μπορεί είτε να πυροδοτήσει είτε να επιδεινώσει την ημικρανία.

7. Παράλειψη γευμάτων & αφυδάτωση: Η πολύωρη αποχή από το φαγητό, τα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (που προωθεί την αφυδάτωση) είναι μερικοί ακόμη σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ημικρανία.

8. Έλλειψη ύπνου: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ένας από τους βασικούς «πυλώνες» της υγείας. Αν και οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος διαφέρουν –άλλοι λειτουργούν μια χαρά με έξι ώρες ύπνου και άλλοι με τουλάχιστον οκτώ– οι ειδικοί σε γενικές γραμμές συνιστούν 7-9 ώρες καθημερινά.

9. Ήχοι & μυρωδιές: Είναι εξαιρετικά συχνό μια ημικρανία να κάνει την εμφάνισή της μετά την έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους (π.χ. στο εργασιακό περιβάλλον ή σε μια συναυλία) ή έντονες μυρωδιές (όπως αρώματα ή μπογιές).

10. Έντονη σωματική δραστηριότητα: Η ημικρανία μπορεί να εμφανιστεί μετά την έντονη σωματική καταπόνηση, για παράδειγμα λόγω της γυμναστικής ή και του σεξ.

Πηγή: prevention.com, onmed.gr