10 τρόποι αντιμετώπισης της υπέρτασης χωρίς φάρμακα

10 τρόποι αντιμετώπισης της υπέρτασης χωρίς φάρμακα

Η υπέρταση ή ψηλή πίεση όπως είναι γνωστή στην καθημερινή ζωή, είναι μια πάθηση που ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Είναι σοβαρή πάθηση γιατί μπορεί να είναι η αιτία για καρδιακά, κυκλοφοριακά ή εγκεφαλικά προβλήματα. Η υπέρταση μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί με διάφορους φυσικούς τρόπους και με φαρμακευτική αγωγή. Πολλές περιπτώσεις όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με φυσικούς τρόπους τους οποίους θα δούμε πιο κάτω.

1. Μείωση σωματικού βάρους: Η μείωση και διατήρηση του βάρους στα κανονικά επίπεδα είναι ο πιο βασικός μεταβαλλόμενος παράγοντας στην πρόληψη της υπέρτασης. Σε άτομα πού ήδη πάσχουν από υπέρταση και είναι υπέρβαρα, η μείωση του βάρους δρα πολύ πιο αποτελεσματικά.

2. Άσκηση επί τακτικής βάσης: Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα εισηγούνται ότι η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης (μεταξύ 50-70 % της μέγιστης αερόβιας ικανότητας) η οποία εφαρμόζεται τακτικά (4-6 φορές την εβδομάδα), μειώνει τις πιθανότητες υπέρτασης. Η τακτική άσκηση χαμηλής έντασης επίσης μειώνει την συστολική πίεση κατά μέσο όρο 10 μονάδες (mm Hg) και την διαστολική πίεση κατά 8 βαθμούς σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με ασκήσεις με αντίσταση, μπορεί να μειώσει περισσότερο την πίεση σε άτομα με ήπια υπέρταση.

3. Περιορισμός στην χρήση αλατιού: Μείωση στην χρήση αλατιού στην καθημερινή διατροφή έχει θετικά αποτελέσματα στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ορισμένα άτομα που ο οργανισμός τους είναι ευαίσθητος στο αλάτι. Η μείωση της ποσότητας αλατιού στην διατροφή είναι πιο αποτελεσματική στην μείωση της πίεσης σε άτομα ηλικιωμένα, άτομα με οξεία υπέρταση, και σε άτομα της αφρικάνικης φυλής.

4. Περιορισμός στην χρήση αλκοόλ: Αρκετές έρευνες επί του θέματος έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ψηλής κατανάλωσης αλκοόλ και της ψηλής πίεσης. Σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει ακόμη περισσότερο την πίεση και επίσης επηρεάζουν αρνητικά την δράση της φαρμακευτικής αγωγής.

5. Διαχείριση του άγχους και στρες: Το άγχος και στρες είναι παράγοντες που αν μειωθούν με διάφορες μεθόδους χαλάρωσης, ψυχολογικής υποστήριξης, γιόγκα, και άλλα ειδικά προγράμματα Διαχειρίσεις του άγχους, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πίεσης κατά 4-6 μονάδες σε άτομα που πάσχουν από ήπια υπέρταση.

6. Αύξηση στην κατανάλωση ασβεστίου: Διατροφή πλούσια σε βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με αρκετές έρευνες. Τα πορίσματα πολλών ερευνών δείχνουν ότι η αυξημένη χρήση ασβεστίου στην καθημερινή διατροφή (800-1200 mg) μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα που πάσχουν από οξεία υπέρταση να μειώσουν την πίεση κατά 4-6 μονάδες.

7. Αύξηση στην κατανάλωση καλίου: Η πίεση μπορεί να μειωθεί κατά 5-7 μονάδες σε άτομα με ήπια υπέρταση, όταν συμπεριλάβουν στην διατροφή τους τροφές που περιέχουν περισσότερο κάλλιο. Άτομα όμως που πάσχουν και από δυσλειτουργία των νεφρών, ηλικιωμένα άτομα, ή ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για την πίεση, δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 6000 mg καλίου την ημέρα.

8. Αύξηση στην κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες: Τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες από μόνες τους ή σε συνδυασμό με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας λίπους και αλατιού, μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της πίεσης κατά 4-8 μονάδες.

9. Αύξηση στην κατανάλωση μαγνησίου: Αρχικές έρευνες σχετικά με την το μαγνήσιο στην διατροφή δείχνουν ότι η μειωμένη κατανάλωση μαγνησίου συντείνει στο κίνδυνο για υπέρταση.

10. Διακοπή καπνίσματος: Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν αποδείξει ότι το κάπνισμα μπορεί μακροχρόνια να προκαλέσει υπέρταση, αλλά υπάρχει αρκετή απόδειξη ότι το κάπνισμα σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, το κάπνισμα μειώνει την δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων.