Πώς να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να σταματήσει να ανησυχεί

Πώς να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να σταματήσει να ανησυχεί

Η ανησυχία είναι ένα περιττό κακό, όταν πρόκειται για την ψυχική μας υγεία. Κάποιοι το θεωρούν μια κακιά συνήθεια που μπορεί να φύγει με την εξάσκηση. Κάποιοι πιστεύουν, ότι η ανησυχία μπορεί να εξυπηρετεί έναν σκοπό για τον εγκέφαλό μας, βοηθώντας μας να μάθουμε από παρελθοντικές εμπειρίες και να προετοιμαστούμε για τις επόμενες. Είτε καλή, είτε κακή η ανησυχία καταλαμβάνει το μυαλό μας, αφού επικεντρωνόμαστε σε αβέβαια μελλοντικά σενάρια που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Λέγεται, ότι η κατάθλιψη επικεντρώνεται σε παρελθοντικά περιστατικά που θα θέλαμε να αλλάξουμε και η ανησυχία σε μελλοντικά συμβάντα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Επίσης, μπορεί να ειπωθεί για την ανησυχία, ότι πιστεύουμε πως δεν ελέγχουμε το μέλλον μόνο όταν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προετοιμαστούμε για ό,τι μας ανησυχεί.

Δείτε παρακάτω δραστικούς τρόπους που θα βοηθήσουν τον εγκέφαλο σας να μην ανησυχεί >>

1.ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ.

Αν ξενυχτάτε τα βράδια ανησυχώντας για κάτι γράψτε το σε ένα χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται στον εγκέφαλό σας να ανακουφιστεί και δεν χρειάζεται να θυμάστε πια όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δείχνετε στον εγκέφαλό σας ότι αυτό είναι αρκετά σημαντικό αφού το γράφετε. Έτσι, ο εγκέφαλός σας θα ειδοποιηθεί για να βρει τους πόρους για την επίλυση αυτού του προβλήματος, αντί να κάθεται να ανησυχεί για αυτό. Η έρευνα έχει δείξει, ότι αυτοί που ανησυχούν πολλοί είναι και αυτοί που προσπαθούν να αποφύγουν τα προβλήματα. Eπιστήμονες από το περιοδικό Anxiety, Stress & Coping έδωσαν σε όσους ανησυχούσαν την ευκαιρία να γράψουν 3 πιθανές εκδοχές της έκβασης μιας κατάστασης και μετά ανέλυσαν τις απαντήσεις τους για πρακτικές λύσεις. Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσο πιο πολύ ανησυχούσαν οι συμμετέχοντες για ένα θέμα τόσο λιγότερο σαφής ήταν η απάντηση που έδιναν.

2.ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ.

Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να σταματήσει να ανησυχεί. Ερευνητές στο περιοδικό Ψυχοσωματικής Ιατρικής μελέτησαν τις επιδράσεις του διαλογισμού και διαπίστωσαν ότι ο διαλογισμός είναι ιδιαίτερα καλός για την μείωση του γνωστικού στρες ή της ανησυχίας. Παρόλο που μερικοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι δεν έχουν χρόνο να κάνουν διαλογισμό, ο διαλογισμός είναι τόσο απλός όσο το να κλείσετε τα μάτια σας τώρα για 30 δευτερόλεπτα ή παραπάνω. Λίγες στιγμές χωρίς θόρυβο γύρω σας μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε γύρω από όσα είναι σημαντικά για εσάς τώρα και στο μέλλον.Όσοι έχουν γίνει ειδικοί στο να σταματάνε τις σκέψεις ανησυχίας από το μυαλό τους προτείνουν να παρατηρείτε τις ανησυχίες να μπαίνουν μέσα στο μυαλό σας και μετά να τις βλέπετε να φεύγουν, όπως τα σύννεφα όταν βγαίνει ο ήλιος.

3.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ

Η ανησυχία είναι ο τρόπος που το μυαλό σας μαθαίνει να επιβιώνει, ενεργοποιώντας το σύστημα μάχης ή φυγής.Αν το μυαλό σας αισθάνεται λιγότερα φυσικά συμπτώματα του άγχους, το μυαλό θα ερμηνεύσει ότι υπάρχουν λιγότερα πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε, επειδή το σώμα δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης. Επίσης, αν μπορείτε να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί άγχος και ανησυχία πηγαίνετε για έναν περίπατο 5-10 λεπτών.

via: www.awakengr