Δισκοθήκη: Curtis Mayfield/Impressions εξαιρετικοί

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Curtis Lee Mayfield (3 Ιουνίου 1942 – 26 Δεκεμβρίου 1999) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός, κιθαρίστας και παραγωγός δίσκων και ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς πίσω από την ψυχή και την πολιτικά συνειδητοποιημένη αφροαμερικανική μουσική. Ονομάστηκε «Gentle Genius», είχε για πρώτη φορά επιτυχία και αναγνώριση με το συγκρότημα The Impressions που εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στη δεκαετία του 1960 και αργότερα εργάστηκε ως σόλο καλλιτέχνης.

Video Url

 

Ο Mayfield ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα σε μια χορωδία γκόσπελ. Μετακομίζοντας στο North Side του Σικάγο, γνώρισε τον Τζέρι Μπάτλερ το 1956 σε ηλικία 14 ετών και εντάχθηκε στο φωνητικό συγκρότημα The Impressions. Ως τραγουδοποιός, ο Mayfield έγινε γνωστός ως ένας από τους πρώτους μουσικούς που έφεραν πιο διαδεδομένα θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης στη μουσική σόουλ. Το 1965 έγραψε το «People Get Ready» για τους Impressions, το οποίο κατατάχθηκε στον αρ. 24 στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Το τραγούδι έλαβε πολλά άλλα βραβεία και συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame 500 Songs that Shaped Rock and Roll,καθώς και εισήχθη στο Grammy Hall of Fame το 1998.

Αφού άφησε τους Impressions το 1970 για να κάνει σόλο καριέρα, ο Mayfield κυκλοφόρησε πολλά άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του soundtrack για την ταινία  Super Fly το 1972. Το soundtrack ήταν γνωστό για τα κοινωνικά συνειδητά θέματα του, που αντιμετώπιζαν κυρίως προβλήματα γύρω από τις μειονότητες της πόλης, όπως εγκληματικότητα, φτώχεια και κατάχρηση ναρκωτικών. Το άλμπουμ κατατάχθηκε στο αρ. 72 στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Ο Mayfield έμεινε παράλυτος από το λαιμό και κάτω, αφού φωτιστικός εξοπλισμός έπεσε πάνω του κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής παράστασης στο Wingate Field στο Flatbush, Brooklyn, Νέα Υόρκη, στις 13 Αυγούστου 1990. Παρόλα αυτά, συνέχισε την καριέρα του ως καλλιτέχνης ηχογράφησης, κυκλοφορώντας το τελευταίο του άλμπουμ New World Order το 1996. Ο Mayfield κέρδισε ένα βραβείο Grammy Legend το 1994 και ένα Grammy Lifetime Achievement Award το 1995. Είναι διπλός εισακτέας στο Rock and Roll Hall of Fame, ως μέλος των Impressions το 1991 και ξανά το 1999 ως σόλο καλλιτέχνης. Ήταν επίσης δύο φορές εισακτέας στο Hall of Fame του Grammy. Πέθανε από επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2 σε ηλικία 57 ετών στις 26 Δεκεμβρίου 1999.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url