Δισκοθήκη: Bruce Springsteen, δεν ονομάστηκε τυχαία το 'αφεντικό'

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Bruce Frederick Joseph Springsteen (γεννημένος στις 23 Σεπτεμβρίου 1949) είναι Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Έχει κυκλοφορήσει 21 στούντιο άλμπουμ, τα περισσότερα από τα οποία περιλαμβάνουν την μπάντα του, τους E Street Band. Καταγόμενος από το Jersey Shore, είναι δημιουργός του heartland rock, συνδυάζοντας mainstream μουσικά στυλ με αφηγηματικά τραγούδια για την αμερικανική ζωή της εργατικής τάξης. Με το παρατσούκλι "το αφεντικό", η καριέρα του εκτείνεται σε έξι δεκαετίες. Ο Σπρίνγκστιν είναι γνωστός για τους ποιητικούς, κοινωνικά συνειδητοποιημένους στίχους του και τις γεμάτες ενέργεια σκηνικές παραστάσεις του, που μερικές φορές διαρκούν έως και τέσσερις ώρες.

Video Url

 

Το 1973, ο Springsteen κυκλοφόρησε τα δύο πρώτα του άλμπουμ, Greetings from Asbury Park, N.J. και The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle, κανένα από τα οποία δεν του χάρισε μεγάλη επιτυχία Άλλαξε το στυλ του και έφτασε σε παγκόσμια δημοτικότητα με το Born to Run το 1975. Ακολούθησαν το Darkness on the Edge of Town (1978) και το The River (1980), που ήταν στην κορυφή του αμερικανικού τσαρτ του Billboard 200. Μετά τη σόλο ηχογράφηση, Nebraska (1982), επανενώθηκε με την E Street Band για το  Born in the U.S.A. (1984), το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ του και ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Επτά από τα σινγκλ του έφτασαν στο Top Ten του Billboard Hot 100, συμπεριλαμβανομένου του ομώνυμου κομματιού. Ο Σπρίνγκστιν ηχογράφησε τα επόμενα τρία άλμπουμ του, το Tunnel of Love (1987), το Human Touch (1992) και το Lucky Town (1992) χρησιμοποιώντας κυρίως μουσικούς session.  στη συνέχεια ηχογράφησε το  ακουστικό The Ghost of Tom Joad και ακολούθησε το EP Blood Brothers (1996), την τελευταία του κυκλοφορία της δεκαετίας.

Ο Springsteen αφιέρωσε το άλμπουμ του 2002 The Rising στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Κυκλοφόρησε δύο ακόμη φολκ άλμπουμ, Devils & Dust (2005) και We Shall Overcome: The Seeger Sessions (2006), ακολουθούμενα από άλλα δύο άλμπουμ με την E Street Band: Magic (2007) και Working on a Dream (2009). Τα επόμενα δύο, το Wrecking Ball (2012) και το High Hopes (2014), ήταν στην κορυφή των τσαρτ άλμπουμ παγκοσμίως. Οι τελευταίες του κυκλοφορίες περιλαμβάνουν το σόλο Western Stars (2019), με την  E Street Band το Letter to You (2020) και ένα  άλμπουμ διασκευών Only the Strong Survive (2022). Όταν το Letter to You πήγε στο Νο. 2 στις ΗΠΑ, ο Σπρίνγκστιν έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που σημείωσε κορυφαία επιτυχία σε έξι συνεχόμενες δεκαετίες.

Μεταξύ των εξέχων ερμηνειών της εποχής του, ο Σπρίνγκστιν έχει πουλήσει περισσότερους από 140 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και περισσότερα από 71 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας τον έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τη δουλειά του, μεταξύ των οποίων 20 βραβεία Grammy, δύο Χρυσές Σφαίρες, ένα βραβείο Όσκαρ και ένα ειδικό βραβείο Tony (για το Springsteen στο Broadway). Ο Σπρίνγκστιν εισήχθη τόσο στο Songwriters Hall of Fame όσο και στο Rock and Roll Hall of Fame το 1999, έλαβε τα βραβεία Kennedy Center Honours το 2009, ονομάστηκε MusiCares πρόσωπο της χρονιάς το 2013 και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Πρόεδρο Barack Obama το 2016. Κατέλαβε την 23η θέση στη λίστα του Rolling Stone με τους καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, η οποία τον περιέγραψε ως «την ενσάρκωση του ροκ & ρολ».

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url