Δισκοθήκη: Dr. Dre από τους σημαντικότερους στο Χιπ χοπ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Andre Romelle Young (γεννημένος στις 18 Φεβρουαρίου 1965), γνωστός επαγγελματικά ως Dr. Dre, είναι Αμερικανός ράπερ και παραγωγός δίσκων. Είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Aftermath Entertainment και της Beats Electronics, ενώ στο παρελθόν ήταν συνιδρυτής, συνιδιοκτήτης και πρόεδρος της Death Row Records. Ο Dr. Dre ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος των World Class Wreckin' Cru το 1985 και αργότερα βρήκε φήμη με το gangsta rap group N.W.A. Το συγκρότημα έκανε δημοφιλή στίχους στο χιπ χοπ για να περιγράψει λεπτομερώς τη βία της ζωής στο δρόμο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Dre πιστώθηκε ως μια βασική φιγούρα στη δημιουργία και τη διάδοση του West Coast G-funk, ενός υποείδους του χιπ χοπ που χαρακτηρίζεται από μια βάση συνθεσάιζερ και αργούς, βαρείς ρυθμούς.

Video Url

 

Το σόλο ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ του Dre The Chronic (1992), που κυκλοφόρησε υπό την Death Row Records, τον έκανε έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Αμερικής το 1993. Του χάρισε ένα βραβείο Grammy για την καλύτερη ραπ σόλο ερμηνεία για το σινγκλ "Let Me Ride" , καθώς και αρκετές διακρίσεις για το single "Nuthin' but a 'G' Thang". Εκείνη τη χρονιά, παρήγαγε το ντεμπούτο άλμπουμ του συντρόφου του στην Death Row, Snoop Doggy Dogg, Doggystyle και καθοδηγούσε παραγωγούς όπως ο θετός αδερφός του Warren G (που οδήγησε στο πολυπλατινένιο ντεμπούτο Regulate...G Funk Era το 1994) και τον ξάδερφο του Snoop Dogg, Daz Dillinger. το διπλά πλατινένιο ντεμπούτο Dogg Food του Tha Dogg Pound το 1995), καθώς και μέντορας των επερχόμενων παραγωγών Sam Sneed και Mel-Man. Το 1996, ο Dr. Dre άφησε την Death Row Records για να δημιουργήσει τη δική του δισκογραφική, Aftermath Entertainment. Παρήγαγε ένα συλλογικό άλμπουμ, το Dr. Dre Presents the Aftermath, το 1996, και κυκλοφόρησε ένα σόλο άλμπουμ, το 2001, το 1999.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, ο Dre επικεντρώθηκε στην παραγωγή άλλων καλλιτεχνών, περιστασιακά συνεισφέροντας φωνητικά. Υπέγραψε με τον Eminem το 1998 και τον 50 Cent το 2002 και συμπαραγωγός των άλμπουμ τους. Έχει κάνει παραγωγή άλμπουμ και επιβλέπει την καριέρα πολλών άλλων ράπερ, συμπεριλαμβανομένων των D.O.C., Snoop Dogg, Xzibit, Knoc-turn'al, the Game, Kendrick Lamar και Anderson .Paak. Ο Dre είχε επίσης ρόλους ηθοποιού σε ταινίες όπως το Set It Off, το The Wash και το Training Day. Έχει κερδίσει έξι βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του παραγωγού της χρονιάς, Non-Classical. Το Rolling Stone τον κατέταξε στην 56η θέση στη λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Ήταν η δεύτερη πλουσιότερη φιγούρα στο χιπ χοπ από το 2018 με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κατηγορίες για βία κατά των γυναικών από τον Dre έχουν δημοσιευτεί ευρέως. Το 2015, η Michel'le, μητέρα ενός από τα παιδιά του, τον κατηγόρησε για ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους ως ζευγάρι. Η καταχρηστική σχέση τους απεικονίζεται στη βιογραφική της ταινία του 2016 Surviving Compton: Dre, Suge & Michel'le. Η Lisa Johnson, μητέρα τριών από τα παιδιά του Dr. Dre, δήλωσε ότι την χτύπησε πολλές φορές, ακόμη και όταν ήταν έγκυος.  Η πρώην συνεργάτιδα Tairrie B ισχυρίστηκε ότι ο Dre της επιτέθηκε σε ένα πάρτι το 1990, ως απάντηση στο τραγούδι της "Ruthless Bitch". Δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ του, Compton τον Αύγουστο του 2015, απηύθυνε μια συγγνώμη στις γυναίκες "I've hurt".

Video Url

 

Video Url

 

Video Url