Δισκοθήκη: Quicksilver Messenger Service, ψυχεδέλεια από το Σαν Φρανσίσκο

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Quicksilver Messenger Service είναι ένα αμερικανικό ψυχεδελικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1965 στο Σαν Φρανσίσκο. Το συγκρότημα πέτυχε μεγάλη δημοτικότητα στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και, μέσω των ηχογραφήσεων τους, με λάτρεις της ψυχεδελικής ροκ σε όλο τον κόσμο, και αρκετά από τα άλμπουμ τους κατατάχθηκαν στα Top 30 των τσαρτ του Billboard. Αποτελούσαν μέρος του νέου κύματος συγκροτημάτων προσανατολισμένων στα άλμπουμ, κερδίζοντας φήμη και δημοτικότητα παρά την έλλειψη επιτυχίας με τα σινγκλ τους (μόνο ένα, το "Fresh Air" μπήκε στα charts, φτάνοντας στο νούμερο 49 το 1970). Αν και δεν ήταν τόσο εμπορικά επιτυχημένοι όσο οι σύγχρονοι Jefferson Airplane και οι Grateful Dead, οι Quicksilver ήταν αναπόσπαστο μέρος των απαρχών του είδους τους. Με τις τζαζ και κλασικές επιρροές τους και το έντονο folk υπόβαθρο, το συγκρότημα προσπάθησε να δημιουργήσει έναν ξεχωριστό, καινοτόμο ήχο. Ο ιστορικός της μουσικής Κόλιν Λάρκιν έγραψε: «Από όλες τις μπάντες που βγήκαν από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του '60, οι Quicksilver αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του στυλ, της στάσης και του ήχου εκείνης της εποχής».

 

Video Url

 

Το μέλος Dino Valenti άντλησε σε μεγάλο βαθμό τις μουσικές επιρροές που δέχτηκε κατά τη λαϊκή αναβίωση των διαμορφωτικών μουσικών του χρόνων. Το στυλ που ανέπτυξε από αυτές τις πηγές είναι εμφανές στους ρυθμούς αιώρησης και στους ήχους κιθάρας των Quicksilver Messenger Service. Μετά από πολλά χρόνια, το συγκρότημα προσπάθησε να ανασυγκροτηθεί παρά τον θάνατο πολλών μελών. Το 2009, τα αρχικά μέλη Gary Duncan και David Freiberg περιόδευσαν ως Quicksilver Messenger Service, χρησιμοποιώντας διάφορους  μουσικούς.

Video Url

 

Video Url