Δισκοθήκη: Lauryn Hill/Fugees η τραγουδίστρια των Fugees έμεινε στην ιστορία με 1 άλμπουμ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Η Lauryn Noelle Hill (γεννημένη στις 26 Μαΐου 1975) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ράπερ και παραγωγός δίσκων. Θεωρείται συχνά ως μία από τις μεγαλύτερες ράπερ όλων των εποχών, καθώς και ως μία από τις πιο επιδραστικές μουσικές της γενιάς της. Το Hill πιστώνεται για το σπάσιμο των φραγμών για τις γυναίκες ράπερ, τη διάδοση του μελωδικού ραπ και το γεγονός ότι έφερε το hip hop και το neo soul στη δημοφιλή μουσική. Είναι γνωστή ως μέλος των Fugees και για το σόλο άλμπουμ της το 1998 The Miseducation of Lauryn Hill, το οποίο έγινε ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Η Hill έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων οκτώ βραβείων Grammy, τα περισσότερα για γυναίκα ράπερ μέχρι σήμερα.

Video Url

 

Η Χιλ πρωταγωνίστησε στην ταινία Sister Act 2: Back in the Habit (1993). Αργότερα δημιούργησε την ομάδα Fugees, μαζί με τον Pras Michel και τον ξάδερφό του Wyclef Jean. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του The Score (1996). που δημιούργησε το επιτυχημένο σινγκλ "Killing Me Softly", με την Hill στα κύρια φωνητικά. Κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο Rap άλμπουμ, καθιστώντας την την πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο. Στη συνέχεια, η Hill συνεργάστηκε με τον Nas στο "If I Ruled the World (Imagine That)". και συνέθεσε το "A Rose Is Still a Rose" για την Aretha Franklin. Η ταραχώδης σχέση της με τον Jean οδήγησε στη διάσπαση του συγκροτήματος το 1997, και αμέσως μετά άρχισε να εργάζεται για το σόλο άλμπουμ της.

Το μοναδικό σόλο στούντιο άλμπουμ της Hill The Miseducation of Lauryn Hill κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία. Περιέχει τα τραγούδια "Ex-Factor" και "Lost Ones". Έκανε το ντεμπούτο του στο Νο. 1 του Billboard 200 των ΗΠΑ, με τις υψηλότερες πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα για ένα ντεμπούτο άλμπουμ γυναίκας του 20ού αιώνα. Το βασικό σινγκλ "Doo Wop (That Thing)" έκανε το ντεμπούτο του στο Νο. 1 στο Billboard Hot 100 και την έκανε την πρώτη καλλιτέχνιδα που έκανε το ντεμπούτο της στο Νο. 1 τόσο στο Billboard 200 όσο και στο Hot 100 με τις πρώτες τους συμμετοχές. ως η πρώτη γυναίκα ράπερ που έφτασε στο Νο. 1 σε κάθε chart. Στα 41α βραβεία Grammy, η Hill σημείωσε ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες σε μια νύχτα για μια γυναίκα, με δέκα ενώ κέρδισε πέντε βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Άλμπουμ της Χρονιάς, και έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης χιπ χοπ που κέρδισε το βραβείο. Το άλμπουμ επιλέχθηκε αργότερα για το National Recording Registry της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Τελικά έφυγε από τα φώτα της δημοσιότητας, δυσαρεστημένη με τη μουσική βιομηχανία και υποφέροντας από τις πιέσεις της φήμης. Το 2002, η Hill κυκλοφόρησε το νέο ζωντανό άλμπουμ MTV Unplugged No. 2.0, το οποίο πιστοποιήθηκε ως πλατινένιο από την RIAA.

 

Η μετέπειτα δραστηριότητα της Hill περιλάμβανε εμφανίσεις σε φεστιβάλ και περιοδική κυκλοφορία τραγουδιών. Το 2015, το Billboard την κατέταξε στην έβδομη θέση στη λίστα τους "10 Καλύτεροι Ράπερ όλων των Εποχών", με τη Χιλ να είναι η μόνη γυναίκα στη λίστα. Το Consequence of Sound την ονόμασε ως μία από τις 100 καλύτερες τραγουδίστριες όλων των εποχών. Η Hill έχει κερδίσει πολλά ρεκόρ Γκίνες, συμπεριλαμβανομένου ενός ως η πρώτη γυναίκα ράπερ που κέρδισε πιστοποίηση Diamond από την RIAA. Έχει εμφανιστεί στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια και άλμπουμ του Rolling Stone, ως σολίστ και μέλος των Fugees. Η Χιλ έχει λάβει το Βραβείο Προέδρου του NAACP και έχει ενταχθεί στο Black Music & Entertainment Walk of Fame.

Οι Fugees είναι ένα αμερικανικό συγκρότημα χιπ χοπ που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Προέρχεται το όνομά της από μια συντόμευση της λέξης "πρόσφυγες", η ομάδα αποτελείται από τους Wyclef Jean, Pras Michel και Lauryn Hill. Το συγκρότημα έγινε γνωστό με το δεύτερο άλμπουμ του, The Score (1996), ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το συγκρότημα αναφέρεται συχνά ως ένα από τα πιο σημαντικά εναλλακτικά χιπ χοπ γκρουπ της δεκαετίας του 1990.

Το 1993, το τρίο υπέγραψε με την Ruffhouse, η οποία διανέμεται μέσω της Columbia Records. Την επόμενη χρονιά το συγκρότημα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ, Blunted on Reality (1994). το άλμπουμ έλαβε ως επί το πλείστον ευνοϊκές κριτικές και περιελάμβανε τις υπόγειες επιτυχίες του Salaam Remi με ρεμίξ "Nappy Heads" και "Vocab". Το ακολούθησαν με το δεύτερο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ τους, The Score (1996), το οποίο γνώρισε εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στο νούμερο ένα στο αμερικανικό τσαρτ Billboard 200 και έλαβε επτά φορές πλατινένιο πιστοποιητικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έλαβε παγκόσμια αναγνώριση και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα hip hop άλμπουμ όλων των εποχών. περιελάμβανε τα επιτυχημένα σινγκλ "Killing Me Softly", "Ready or Not" και "Fu-Gee-La". Στη συνέχεια, οι Fugees κυκλοφόρησαν το σινγκλ "Rumble in the Jungle" (με τους Busta Rhymes, A Tribe Called Quest & John Forté), το οποίο έφτασε στο νούμερο τρία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1997, το γκρουπ διαλύθηκε για να μπορέσουν τα μέλη να ακολουθήσουν σόλο καριέρα. Οι Fugees επανενώθηκαν το 2004 και ξανά το 2021 για περιοδείες επανένωσης.

Οι Fugees πούλησαν πάνω από είκοσι δύο εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και είναι ένα από τα συγκροτήματα χιπ χοπ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το 2007, το MTV το κατέταξε ως το ένατο καλύτερο συγκρότημα hip-hop όλων των εποχών. Ο Bono των U2 τους ονόμασε "the hip hop Beatles". Το 2012, η ​​BET τοποθέτησε το συγκρότημα στη λίστα με τα «Μεγαλύτερα Τρίο του Χιπ Χοπ». Οι επαίνους που έχουν κερδίσει οι Fugees περιλαμβάνουν δύο βραβεία Grammy και ένα Brit Award for International Group.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5