Δισκοθήκη: AC/DC Μισός αιώνας και παραμένουν δυνατοί

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι AC/DC  είναι ένα αυστραλιανό ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Σίδνεϊ, Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία το 1973 από τους σκωτσέζους αδερφούς Malcolm και Angus Young. Η μουσική τους έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως ως σκληρό ροκ, μπλουζ ροκ και χέβι μέταλ, αλλά το συγκρότημα το αποκαλεί απλώς «ροκ εν ρολ».

Video Url

 

Οι AC/DC υπέστησαν αρκετές αλλαγές στη σύνθεση πριν κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ, το High Voltage του 1975. Η ιδιότητα μέλους στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε γύρω από τους Young Brothers, τον τραγουδιστή Bon Scott, τον ντράμερ Phil Rudd και τον μπασίστα Mark Evans. Ο Έβανς απολύθηκε από το συγκρότημα το 1977 και αντικαταστάθηκε από τον Κλιφ Ουίλιαμς, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε κάθε άλμπουμ των AC/DC από το Powerage του 1978. Τον Φεβρουάριο του 1980, περίπου επτά μήνες μετά την κυκλοφορία του πρωτοποριακού άλμπουμ τους Highway to Hell, ο Scott πέθανε από οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ μετά από μια νύχτα βαριάς αλκοόλης. Οι AC/DC σκέφτηκαν να διαλυθούν, αλλά μετά από αίτημα της οικογένειας του Σκοτ, τα υπόλοιπα μέλη επέλεξαν να συνεχίσουν το συγκρότημα, φέρνοντας τον μακροχρόνιο τραγουδιστή των Geordie, Μπράιαν Τζόνσον, ως αντικαταστάτη του Σκοτ. Αργότερα το ίδιο έτος, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ με τον Johnson, Back in Black, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Scott. Το άλμπουμ εκτόξευσε τους AC/DC σε νέα ύψη επιτυχίας και έγινε ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Το όγδοο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, For Thοse About to Rock We Salute You (1981), ήταν το πρώτο τους άλμπουμ που έφτασε στο νούμερο ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από την κυκλοφορία του επόμενου άλμπουμ τους, Flick of the Switch (1983), ο Rudd άφησε το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Simon Wright, αντικαθιστώμενος με τη σειρά του από τον Chris Slade το 1989.

Το συγκρότημα γνώρισε μια εμπορική αναζωπύρωση στις αρχές της δεκαετίας του '90 με το κυκλοφορία του δωδέκατου στούντιο άλμπουμ τους The Razors Edge (1990). ήταν το μοναδικό τους άλμπουμ στο οποίο συμμετείχαν ο Slade, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Rudd που επέστρεφε το 1994. Από τότε ο Rudd ηχογράφησε άλλα πέντε άλμπουμ με το συγκρότημα, ξεκινώντας από, και συμπεριλαμβανομένου του Ballbreaker (1995). Το δέκατο πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους Black Ice ήταν το δεύτερο άλμπουμ με τις υψηλότερες πωλήσεις του 2008, και η μεγαλύτερη επιτυχία τους στα chart μετά το For Thοse About to Rock, φτάνοντας τελικά στο Νο. 1 παγκοσμίως

 

Το line-up του συγκροτήματος παρέμεινε το ίδιο για είκοσι χρόνια, μέχρι το 2014 με την αποχώρηση του Malcolm Young λόγω πρόωρης εμφάνισης άνοιας (πέθανε το 2017) και νομικών προβλημάτων του Rudd. Ο Μάλκολμ αντικαταστάθηκε από τον ανιψιό του Στίβι Γιανγκ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στο άλμπουμ των AC/DC το 2014, Rock or Bust, και στη συνοδευτική περιοδεία του, ο προηγούμενος ντράμερ Κρις Σλέιντ συμπλήρωσε τον Ραντ. Το 2016, ο Johnson συμβουλεύτηκε να σταματήσει τις περιοδείες λόγω επιδείνωσης της απώλειας ακοής. Ο frontman των Guns N' Roses, Axl Rose, ήταν ο τραγουδιστής του συγκροτήματος για τα υπόλοιπα ραντεβού εκείνης της χρονιάς. Ο μακροπρόθεσμος μπασίστας και τραγουδιστής Cliff Williams αποσύρθηκε από τους AC/DC στο τέλος της περιοδείας Rock or Bust το 2016 και το γκρουπ μπήκε σε ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών. Μια επανένωση της σύνθεσης Rock or Bust ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και το δέκατο έβδομο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος Power Up κυκλοφόρησε δύο μήνες αργότερα.

Οι AC/DC έχουν πουλήσει περισσότερους από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 75 εκατομμυρίων άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας τους τον ένατο καλλιτέχνη με τις υψηλότερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον 16ο καλλιτέχνη με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το Back in Black έχει πουλήσει περίπου 50 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως, καθιστώντας το το δεύτερο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις οποιουδήποτε καλλιτέχνη και το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις από οποιοδήποτε συγκρότημα. Το άλμπουμ έχει πουλήσει 25 εκατομμύρια μονάδες στις ΗΠΑ, όπου είναι το τέταρτο άλμπουμ με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Οι AC/DC εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame στις 10 Μαρτίου 2003. Οι AC/DC κατέλαβαν την τέταρτη θέση στη λίστα του VH1 με τους «100 καλύτερους καλλιτέχνες του Hard Rock» και ονομάστηκαν το έβδομο «Μεγαλύτερο συγκρότημα Heavy Metal όλων των εποχών» από το MTV Το 2004, οι AC/DC κατέλαβαν την 72η θέση στη λίστα του Rolling Stone με τους «100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών». Ο παραγωγός Rick Rubin, ο οποίος έγραψε ένα δοκίμιο για το συγκρότημα για τη λίστα του Rolling Stone, αναφέρθηκε στους AC/DC ως «το μεγαλύτερο ροκ εν ρολ συγκρότημα όλων των εποχών». Το 2010, το VH1 κατέταξε το AC/DC νούμερο 23 στη λίστα με τους «100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών».

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url