Κριτική για το "Η ΑΡΠΑΓΗ 3/TAKEN 3"

Κριτική για το "Η ΑΡΠΑΓΗ 3/TAKEN 3"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

 

«Η ΑΡΠΑΓΗ 3/TAKEN3»**

 

Ο «Μπράιαν Μιλς» (Λίαμ Νίσον) είναι πια χωρισμένος από την «Λενόρ» (Φάμκε Γιάνσεν). Η «Λενόρ» είναι παντρεμένη με τον «Στιούαρτ» (Ντάγκρεϊ Σκοτ). Μαζί τους μένει και η κόρη της «Κιμ» (Μάγκι Γκρέις). Όταν εις εκ των πρωταγωνιστών φέρεται ύποπτος για την δολοφονία του άλλου, το α-λά «Φυγάς» κυνήγι ξεκινά.

 

Ομάδα που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις. Αυτό σκέφτηκε το Χόλιγουντ και έδωσε το «ΟΚ» για 3η «Αρπαγή». Η 1η ταινία της σειράς έφερε πίσω 6 φορές το κόστος της μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η 2η ταινία της σειράς έφερε πίσω 3 φορές το κόστος της μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σενάριο γράφουν, όπως και στις 2 προηγηθείσες ταινίες, ο Γάλλος Λικ Μπεσόν μαζί με τον Ρόμπερτ Μαρκ Κέιμεν. Οι δύο σεναριογράφοι και συμπαραγωγοί της σειράς εμπιστεύθηκαν τον σκηνοθέτη των δικών τους δημιουργιών «Colombiana» (2011) και «Transporter 3» (2008). Έτσι στο τιμόνι του σκηνοθέτη βρίσκεται ο Γάλλος Ολιβιέ Μέγκατον, υπεύθυνος για την καθοδήγηση των ηθοποιών της 2ης «Αρπαγής». Το γαλλικό του επίθετο είναι «Φοντανά». Το ψευδώνυμό του («Μέγκατον») είναι αναφορά στην ημέρα των γενεθλίων του, που συμπίπτει με την ημέρα που οι Αμερικανοί έριξαν την ατομική βόμβα στην Χιροσίμα. Ο επίσης Γάλλος συνθέτης Ναθάνιελ Μεσαλί υπογράφει την μουσική, όπως και στα «Colombiana», «Αρπαγή» και «Αρπαγή 2». Ο Γάλλος Οντρέ Σιμονό αναλαμβάνει το μοντάζ (όπως και στα «Colombiana» και «Αρπαγή 2») μαζί με τον Γάλλο Νικολά Τρεμπασίεβιτς. Ο Γάλλος Ολιβιέ Μπεριό δημιούργησε τα κοστούμια (όπως και στα «Colombiana» και «Αρπαγή 2»). Η ξαδέλφη του Κώστα Γαβρά Λίντα Σφίρις έκανε τα σκηνικά.

 

Αν δεν έχεις ξεχάσει ότι πας να δεις την 3η «Αρπαγή» θα περάσεις μια χαρά. Αν δεν το έχεις συνειδητοποιήσει, θα σου «βρωμίσουν» όλα. Το μη πρωτότυπο σενάριο, ο απέθαντος πρωταγωνιστής, η προβλέψιμη ιστορία. Υπάρχει μία όμορφη σκηνή με την καραμπόλα στον αυτοκινητόδρομο και ένα ιπτάμενο κοντέινερ. Μία εγκυμοσύνη προσπαθεί να δώσει έναν δραματικό τόνο στην υπόθεση.

 

Ο Λίλαντ Όρσερ επαναλαμβάνει τον ρόλο του καλού φίλου του πρωταγωνιστή. Η Μάγκι Γκρέις συναντά στο καστ τον Φόρεστ Γουίτακερ, συμπρωταγωνιστή της στην αμερικανική εκδοχή του «Πειράματος» (2010). Ο Γουίτακερ, παρά το Όσκαρ και με την εξαίρεση του πρόσφατου «Μπάτλερ», δείχνει και με την «Αρπαγή 3» καταδικασμένος να στηρίζει έναν λευκό πρωταγωνιστή στα φιλμς του ρατσιστικού Χόλιγουντ (στο «Σκουριασμένη πόλη» τον Κρίστιαν Μπέιλ, στο «Το ακρωτήρι της βίας» τον Ορλάντο Μπλουμ, στο «Thelaststand» τον Άρνολντ Σβατζενέγκερ, στο «Πείραμα» τον Άντριεν Μπρόντι, στο «RepoMen» τον Τζουντ Λο, στο «StreetKings» τον Κιάνου Ριβς). Προσπαθεί να δώσει πνοή στον ρόλο του διώκτη-μπάτσου, προσθέτοντας στον ήρωά του το αντιστρές λαστιχάκι καρπού. Η Φάμκε Γιάνσεν συναντά τον Ντάγκρεϊ Σκοτ, συμπρωταγωνιστή της στο τηλεοπτικό «Hemlock Grove».Ο Ντάγκρεϊ Σκοτ μοιάζει με τον ηθοποιό Μάρτον Τσόκας (είναι 7 μήνες μεγαλύτερός του) και υποδύεται έναν χαρακτήρα παρόμοιο με αυτόν του Τσόκας στο «The Equalizer» https://www.apotis4stis5.com/filmtv/6254-kritiki-the-equalizer . Όχι τυχαία το όνομα των δύο ηθοποιών «έπαιξε» για τον ρόλο του κακού στους φετινούς «Εκδικητές», αλλά στην στροφή τους «έφαγε» ο Τόμας Κρέτσμαν του 3ου «Hostel». Την ομάδα των «κακών» συμπληρώνει ο Σαμ Σπρούελ («Η Χιονάτη και ο Κυνηγός» και  https://www.apotis4stis5.com/filmtv/6704-kritiki-gia-to-good-people ).

 

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό