Ο Γιάννης Πετρίδης επιλέγει 10 ταινίες του Ingmar Bergman

Ο Γιάννης Πετρίδης επιλέγει 10 ταινίες του Ingmar Bergman

Ο Σουηδός σκηνοθέτης γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1918 στην πόλη Ουψάλα στη Σουηδία, και απεβίωσε στις 30 Ιουλίου του 2007 σε ηλικία 89 ετών...

Γεννήθηκε στην Ουψάλα, μεγάλωσε όμως στη Στοκχόλμη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου της πόλης άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία, πρώτα στο θέατρο και στη συνέχεια στον κινηματογράφο. Εργάστηκε στα σημαντικότερα θέατρα της Σουηδίας ανεβάζοντας έργα των Στρίντμπεργκ, Σαίξπηρ, Λουίτζι Πιραντέλο, Αλμπέρ Καμύ, Τένεσι Ουίλιαμς, Ζαν Ανούιγ, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Άντον Τσέχοφ, αλλά και δικά του. Παράλληλα σκηνοθέτησε μεγάλο αριθμό ταινιών με σενάρια που έγραψε ο ίδιος, με τις οποίες αναδείχτηκε διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου.

Κύρια θέματα των ταινιών του είναι η αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, η αντιπαράθεση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον Θεό και η αμφισβήτηση του τελευταίου, η ανάλυση των διαπροσωπικών σχέσεων και κυρίως των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων και η αναζήτηση του νοήματος της ζωής.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μετά εγκαταλείπει τη χρήση συμβολισμών και αλληγοριών που κυριαρχούσαν σε παλαιότερες ταινίες του (Η Έβδομη Σφραγίδα, Άγριες φράουλες, Η τριλογία της Σιωπής) και περνά σε περισσότερο λιτές σκηνοθεσίες, ερευνώντας κυρίως τη γυναικεία ψυχοσύνθεση και την προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει του εαυτό του.

1. THE SEVENTH SEAL 1957

 

 

2. THE VIRGIN SPRING 1960

Video Url

 

3. WILD STRAWBERRIES 1957

 

 

4. PERSONA 1966

 

 

5. SCENES FROM A MARRIAGE 1973

Video Url

 

6. THE SILENCE 1963

 

 

7. THROUGH A GLASS DARKLY 1961

 

 

8. FANNY AND ALEXANDER 1982

 

 

9. CRIES AND WHISPERS 1972

 

 

10. SMILES OF A SUMMER NIGHT 1955

 

 

https://www.popup.gr/