Κριτική για "LOCKE/ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟ"

 

«ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟ/LOCKE»***

Η ταινία είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Στίβεν Νάιτ, που βρίσκει διανομή στην Ελλάδα. Ο Νάιτ είναι γνωστός σεναριογράφος («Επικίνδυνες Υποσχέσεις» 2007, «AmazingGrace» 2006). Υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για το δραματικό θρίλερ «DirtyPrettyThings» του 2002. Το σενάριο του «Σε λάθος χρόνο» βραβεύτηκε πέρυσι ως καλύτερο όσον αφορά στα ανεξάρτητα βρετανικά φιλμς. Η υπόθεση θέλει τον εργοδηγό «Άιβαν Λοκ» (Τομ Χάρντι) να οδηγεί προς το Λονδίνο. Εκεί θα διορθώσει ένα λάθος του. Καθ’ οδόν κρίνεται η δουλειά του, αλλά και η σχέση του με την οικογένειά του. Ουσιαστικά η ιστορία αφορά σε τηλεφωνικές κλήσεις, που πραγματοποιεί ο πρωταγωνιστής από το αυτοκίνητό του σε όλη την διάρκεια των 85 λεπτών του φιλμ. Είναι αυτό ενδιαφέρον;

Και όμως γίνεται. Ουσιαστικά βλέπεις μόνο έναν ηθοποιό. Ο 38χρονος Τομ Χάρντι («Παράνομοι» 2012, «Και ο κλήρος έπεσε στον Smiley» 2011, «Inception» 2010, «Bronson» 2008, «RocknRolla» 2008, «MarieAntoinette» 2006, «StarTrek: Nemesis» 2002, «Μαύρο γεράκι: η κατάρριψη» 2001) οδηγεί το αμάξι του και όλη την ταινία. Ο Βρετανός ηθοποιός, που έχει κάνει και κωμωδία («Αυτό θα πει πόλεμος» 2012, «Scenesofasexualnature» 2006) δημιουργεί έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα. Ο «Λοκ» είναι πιστός στην δουλειά του. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία ζηλευτή οικογενειακή ζωή. Όλα φαίνονται σε ισορροπία. Μία άστοχη κρίση του όμως λειτουργεί καταλυτικά σε όλη την ζωή του. Η τελική του απόφαση και όλες του οι επιλογές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον. Σημαντικός παράγοντας αναδεικνύεται το ψυχολογικό τραύμα ενός παιδιού. Ο ηθοποιός, καθηλωμένος στο κάθισμα του αυτοκινήτου, παίζει ουσιαστικά μόνο με τις εκφράσεις του προσώπου του και την φωνή του. Και η μπάσα, βραχνή φωνή του Χάρντι είναι χάρισμα για τον καλλιτέχνη. Αυτή τον έσωσε στην ερμηνεία του κακού «Μπέιν» στο «Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή», αφού όλο το πρόσωπό του κάλυπτε μία μάσκα. Η ταινία θυμίζει θεατρικό έργο, αφού είναι όλη γυρισμένη μέσα σε ένα αμάξι. Αυτό είναι και το μειονέκτημά της, αφού η έλλειψη εμφανούς δράσης κουράζει, παρά την μικρή διάρκεια. Αν το δεις σαν κινηματογραφική άσκηση, διασκεδάζεις. Αν κάτσεις να το δεις στην τηλεόραση στο μέλλον, θα σκυλοβαρεθείς.

Συνεπιβάτες του Χάρντι στο φιλμ είναι όλο το υπόλοιπο καστ, που συμμετέχουν μόνο ηχητικά, με την φωνή τους. Ξεχωρίζει ο συνεργάτης του «Ντόναλ», που δανείζεται την φωνή του ταλαντούχου Άντριου Σκοτ. Ο Σκοτ είναι ο κακός «Τζιμ Μοριάρτι» του τηλεοπτικού «Σέρλοκ», για το οποίο έχει κερδίσει ένα Bafta καλύτερου 2ου ρόλου το 2012. Τον γιο του «Λοκ» ονόματι «Έντι» υποδύεται με την φωνή του ο Τομ Χόλαντ, που ξεχώρισε ως μεγάλος γιος της Ναόμι Γουότς στο τσουνάμι του «TheImpossible» το 2012. Πολύ καλές και οι γυναίκες της ζωής του «Λοκ» Ολίβια Κόλμαν (εμφανίζεται του χρόνου στο «TheLobster» του Γιώργου Λάνθιμου) και Ρουθ Γουίλσον («Η μαγική ομπρέλα» 2013, «Ο μοναχικός καβαλάρης» 2013).

Στην φωτογραφία βρίσκεται ο 44χρονος Ελληνοκύπριος Χάρης Ζαμπαρλούκος, που διέπρεψε με το «MammaMia!» το 2008, αφού κανένας ξένος δεν μπορούσε να κινηματογραφήσει τον γαλάζιο ουρανό και το φως της Ελλάδας.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό