Κριτική για το "THE HOMESMAN/ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ"

 

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

 

«THE HOMESMAN / ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ»****

 

Η δεύτερη μεγάλου μήκους σκηνοθετική απόπειρα του βραβευμένου ηθοποιού Τόμι Λι Τζόουνς στέφεται πάλι με επιτυχία. Μετά την καλύτερη ταινία του 2005 («TheThreeBurialsofMelquiadesEstrada/Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα») ο Τζόουνς ξαναφορά το καπέλο του καουμπόι και σκηνοθετεί ένα γουέστερν για την τιμή, μέσα από ένα μαρτυρικό ταξίδι προς την λύτρωση.

 

Η υπόθεση, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Γκλέντον Σουόρθαουτ (1988), εξελίσσεται στην Νεμπράσκα του 1854. Η Χίλαρι Σουάνκ είναι η «Μέρι Μπι Κάντι». Υποδύεται μία αντρογυναίκα. Η «Κάντι» φορά παντελόνια κάτω από το φόρεμα. Είναι άγαμη, άχαρη, παρθένα, γεροντοκόρη, δεσποτική. Ψάχνει γαμπρό, αν και τα έχει καταφέρει μόνη της ως τα 31 της. Τρεις παντρεμένες γυναίκες της περιοχής «τρελαίνονται». Πρόκειται για την 19χρονη «Αραμπέλα», την οποία παίζει η κόρη της Μέριλ Στριπ Γκρέις Γκάμερ. Η Στριπ είχε «χώσει» και την μεγαλύτερη κόρη Μάμι Γκάμερ στο «Evening» (2007). Η δεύτερη «τρελή» είναι η «Θιολάιν» της Μιράντα Ότο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Η τρίτη κοπέλα είναι η Νορβηγίδα «Γκρο» της Δανής Σόνια Ρίχτερ. Τον σύζυγο της «Γκρο» υποδύεται ο Σουηδός Ντέιβιντ Ντέντσικ. Και τους 2 ευρωπαίους ηθοποιούς σύστησε στον Τζόουνς ο σκηνοθέτης του «Έρωτα της Βασίλισσας/Aroyalaffair» (2012) Νικολάι Αρσέλ. Ο αιδεσιμώτατος (Τζον Λίθγκοου) αναθέτει στην «Κάντι» να μεταφέρει τις γυναίκες στην Αϊόβα, διασχίζοντας τον ποταμό Μιζούρι. Εκεί οι τρεις «τρελές» θα βρουν άσυλο στα χέρια της «κας. Κάρτερ» (Μέριλ Στριπ), πριν μεταφερθούν ξανά στους οικείους τους στις ανατολικές πολιτείες. Η Στριπ συναντά τον Τζόουνς μετά την κωμική τους συνεύρεση στο «Ποτέ δεν είναι αργά/HopeSprings» του 2012, όπου απέσπασε μία υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας για την ερμηνεία της. Η «Κάντι» σώζει από την κρεμάλα τον καταπατητή «Τζορτζ Μπριγκς» (Τόμι Λι Τζόουνς) και τον υποχρεώνει να τής το ξεπληρώσει, συνοδεύοντάς την στο ταξίδι.

 

Η πρώτη ώρα της ταινίας αναλώνεται στο στήσιμο της ιστορίας και των χαρακτήρων. Η δεύτερη ώρα παρακολουθεί το ταξίδι των πρωταγωνιστών. Ο «Μπριγκς» αποδεικνύεται ο «άξιος άνθρωπος», που αναζητούσε η «Κάντι». Μέχρι το τέλος συναντούν ανίκανους συζύγους (ο Ουίλιαμ Φίχτνερ και ο Τζέσε Πλέμονς του «BreakingBad»), Ινδιάνους, αφιλόξενους πλούσιους (ο αγνώριστος Τζέιμς Σπέιντερ ως «Αλοΐσιους Ντάφι»), επικίνδυνους ταξιδιώτες. Κλέβει την παράσταση με την σύντομη εμφάνισή της η Χέιλι Στάινφελντ ως 16χρονη «Ταμπίθα», η οποία είχε προταθεί για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για το γουέστερν «TrueGrit» του 2010. Φέτος πρωταγωνιστεί και στο αποτυχημένο «3 Daystokill» με τον Κέβιν Κόστνερ. Κοινός παραγωγός των «TheHomesman» (δείτε το) και «3 Daystokill» (μην το δείτε) ο Λυκ Μπεσόν.

 

Η μουσική του φιλμ ανήκει στον Μάρκο Μπελτράμι («TheHurtLocker», «3:10 toYuma»). Η φωτογραφία στον Ροντρίγκο Πριέτο («BrokebackMountain»). Το μοντάζ στο Ρομπέρτο Σίλβι («TheThreeBurialsofMelquiadesEstrada/Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα»). Τα κοστούμια στην Λάλι Πουρ και τα σκηνικά στην Γουέντι Οζόλς-Μπαρνς (και οι δύο δούλεψαν στο «50 to 1»). Η δις βραβευμένη με Όσκαρ Σουόνκ δημιουργεί επιτυχημένα άλλο ένα πορτρέτο μίας γυναίκας, που υποδύεται την θηλυκότητα, προκειμένου να κοινωνικοποιηθεί. Η φιλμογραφία της αποδεικνύει ότι λατρεύει τα δυναμικά θηλυκά («Amelia», «MillionDollarBaby», «TheCore/Ο Πυρήνας»), θυμίζοντας της επιλογές της Τζόντι Φόστερ.

 

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό