Κριτική για «ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ / THE FAULT IN OUR STARS»

Κριτική για «ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ / THE FAULT IN OUR STARS»

 

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ / THE FAULT IN OUR STARS»***

 

Κάσσιος:
"Τολάθος, αγαπητέμουΒρούτε, δενείναιστ’ αστέρια,
αλλά μέσα μας."

 

«Ιούλιος Καίσαρας» (I, ii, 140-141) Ουίλιαμ Σέξπιρ

 

Η «Χέιζελ Γκρέις Λανκάστερ» (η 23χρονη Σάιλιν Γούντλεϊ του «Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί/Divergent») είναι μία ρεαλίστρια επιζήσασα του καρκίνου. Σαν αμερικάνα έφηβη, τής αρέσει να παρακολουθεί το «America’s Next Top Model». Ως παιδί είχε κρυφό πόθο να επισκεφθεί την Ντίσνεϋλαντ. Λόγω της ασθένειας, οι πνεύμονές της δεν λειτουργούν σωστά. Είναι υποχρεωμένη να κουβαλά σε ένα μικρό τρόλεϊ το μηχάνημα, που καθιστά την μέρα της βιώσιμη. Σε μία ομάδα ψυχολογικής στήριξης γνωρίζει τον 18χρονο «Γκας (Ογκάστους) Γουότερς» (ο 20χρονος Άνσελ Έλγκορτ επίσης από το «Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί/Divergent»). Ερωτεύονται.

 

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ-σέλερ του 38χρονου Τζον Γκριν. Το βιβλίο αμέσωςμόλις εκδόθηκε (Ιανουάριο 2012), βρέθηκε στις λίστες των bestsellers. Παραμένει εκεί για 107 εβδομάδες. Έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από έγκυρα έντυπα. Τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν αποκτηθεί από 41 χώρες και εκατομμύρια αντίτυπα έχουν πουληθεί παγκοσμίως. Ο Τζον Γκριν είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί στην λίστα ευπώλητων των New York Times, και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις (Μετάλλιο Printz, Βραβείο Edgar). Δύο φορές συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των τελικών υποψηφιοτήτων για το Λογοτεχνικό Βραβείο των L.A. Times. Σε συνεργασία με τον αδερφό του Χανκ, o Τζον Γκριν παρουσιάζει το Vlogbrothers (youtube.com/vlog brothers). Ζει με την σύζυγο και τον γιο του στην Ινδιανάπολη, στην πολιτεία της Ιντιάνα.

 

Την ταινία σκηνοθέτησε ο 35χρονος Τζος Μπουν, που έχει γυρίσει ακόμα ένα φιλμ («Όλα για την αγάπη/Stuck in love») το 2012. Η σταρ του φιλμ Σάιλιν Γούντλεϊ, που έχασε τον βασικό γυναικείο ρόλο στους «Αγώνες Πείνας», μοιάζει εμφανισιακά στο ταλέντο της γενιάς της, στην Τζένιφερ Λόρενς. Πρωταγωνίστησε τελικά στο παρόμοιας θεμάτικης «Divergent». Ξεχώρισε στους «Απογόνους» του Αλεξάντερ Πέιν, ως κόρη του Τζορτζ Κλούνεϊ. Ο ρόλος στο «Λάθος Αστέρι» προφανώς ανασύρει εφηβικές μνήμες της. Η Γούντλεϊ στα 15 της διαγνώστηκε με ιδιοπαθή σκολίωση. Αναγκάστηκε να φορά για δύο έτη έναν πλαστικό νάρθηκα στην τάλια της, προκειμένου να θεραπευθεί. Η «Χέιζελ» μετά την διάγνωση υποβάλλεται σε χειρουργεία, ακτινοβολία, χημειοθεραπείες. Καθημερινά λαμβάνει 8 φάρμακα ανά 8ωρο. Ο αριθμός 8 εμφανίζεται και σε αφίσα στο δωμάτιό της, ενώ μετά από 8 μέρες πεθαίνει ένας ήρωας. Επίσης το ξαπλωμένο 8 είναι το σύμβολο του απείρου. Το άπειρο πρωταγωνιστεί στο σενάριο, αφού στόχος είναι να αναδείξει ότι όλοι ζούμε «αιωνιότητες». Άλλοι μικρότερες, άλλοι μεγαλύτερες. Ενώ το θέμα της ταινίας φαντάζει βαρύ, και είναι, ο συγγραφέας πρωτίστως επιθυμεί να μιλήσει για την αγάπη. Για τον Γκριν η αγάπη νικά την λήθη. Με μότο τον τίτλο του επιγράμματος του Γερμανού παθολόγου Ρούντολφ Βίρχοβ (1821-1902) «Η ζωή έρχεται από ζωή/Omniscellulaecellula» οι σεναριογράφοι Σκοτ Νουστάντερ, Μάικλ Γουέμπερ, και ο συγγραφέας Τζον Γκριν δημιουργούν μία ιστορία για την ζωή, που σε κάνει πολλές φορές δικαιολογημένα να χάνεις και το κουράγιο και το χιούμορ σου.

 

Τον φίλο του ζεύγους ονόματι «Ισαάκ» υποδύεται ο Νατ Γουλφ, που έπαιζε και στο πρώτο φιλμ του σκηνοθέτη «Όλα για την αγάπη». Συγκινητική η Λόρα Ντερν στον ρόλο της μάνας της «Χέιζελ». Αρκούντως αντιπαθητικός ο Γουίλεμ Νταφόε στον ρόλο ενός σκληρού συγγραφέα. Πανέμορφη, στον ρόλο της βοηθού του, η Ολλανδή Λότε Βέρμπικ. Το σάουντρακ περιλαμβάνει Birdy, Ed Sheeran, Charlie XCX, Lykke Li, Afasi and Filthy. Όχι τυχαία έφτασε μέχρι σήμερα στο Νο 8 στις ΗΠΑ. Ξανά το νούμερο 8 ακολουθεί την ταινία.

 

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό