Κριτική για την νέα σκηνοθετική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη «ΧΟΗΦΟΡΟΙ»

Κριτική για την νέα σκηνοθετική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη «ΧΟΗΦΟΡΟΙ»

 

 

«ΧΟΗΦΟΡΟΙ»

Βαθμολογία: 8/10

 

Την δεύτερη κατά σειρά τραγωδία του Αισχύλου από την τριλογία Ορέστεια διασκευάζει η Ειρήνη Φαναριώτη και η θεατρική ομάδα, που ίδρυσε το 2014, με τον τίτλο Terre de Semis (Γη της Σποράς). Η Φαναριώτη συμμετέχει στον θίασο και σκηνοθετεί την παράσταση, που βασίστηκε στην μετάφραση του Νίκου Ζιώγα. Το Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου φαντάζει περιοριστικό ως χώρος, αλλά η παράσταση δείχνει να σχεδιάστηκε ως τραγωδία δωματίου. Η μικρή σκηνή χωρίστηκε ευφυώς σε ένα νοητό κυψελοειδές δίκτυο, όπου εξελίσσεται η δράση. Ο σχεδιασμός των φωτισμών από τον Αλέκο Αναστασίου σεβάστηκε τις ιδέες της ομάδας, βοηθώντας στην απομόνωση της εξέλιξης της ιστορίας σε συγκεκριμένα σημεία της σκηνής, όταν η υπόθεση το απαιτούσε. Μοναδική ένσταση η σχεδόν ολική συσκότιση λίγο πριν το τέλος του έργου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Δήμητρας Λιάκουρα αποπνέουν μία αίσθηση ανολοκλήρωτου, γεγονός που στα κοστούμια φαντάζει ως ενδιαφέρον στοιχείο, ενώ το σκηνικό προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Οι ηθοποιοί της παραγωγής έχουν καθοδηγηθεί από την σκηνοθέτρια να ερμηνεύουν,

 

σωματοποιώντας τον πόνο, το πένθος, την χαρά, την αγωνία, την πίστη, την αγάπη, το μίσος, τον ήχο, το άγος των ηρώων, που υποδύονται. Η κίνηση που εφηύρε για τους ηθοποιούς η Μαργαρίτα Τρίκκα, παντρεύεται ιδανικά την μουσική, που συνέθεσε ο Γιώργος Πούλιος. Δεν υπάρχει χορός, αλλά ροή στην κίνηση του τετραμελούς θιάσου (Λάζαρος Βαρτάνης, Άρης Λάσκος, Δήμητρα Μητροπούλου, Ειρήνη Φαναριώτη). Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ειρήνη Φαναριώτη για τον φετινό πειραματισμό της με ένα δύσκολο κείμενο, σε έναν ασυνήθιστο χώρο. Και αν δεν ξέρεις ακριβώς την υπόθεση, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν σε αποξενώνει. Αντίθετα το ταλέντο των συντελεστών σου επιφυλλάσει το ξύπνημα διαφορετικών συναισθημάτων.

 

Η παράσταση αποτελεί υπόδειγμα ομαδικής δουλειάς, μιας και αρκετές φορές οι ηθοποιοί καλούνται ως ένα σώμα να παίξουν, επιδεικνύοντας αρμονία και αλληλεγγύη. Κορυφαίος όλων ο Άρης Λάσκος που στο πέρασμα των ετών δείχνει να έχει δουλέψει και το σώμα του και την υποκριτική του δεινότητα. Χωρίς να διαθέτει τα χαρακτηριστικά του ζεν πρεμιέ, καταφέρνει να γοητεύσει με την αφοσίωσή του στην διάρκεια της δημιουργίας. Απόλυτα συγκεντρωμένος, δείχνει - όσο βρίσκεται επί σκηνής - να βρίσκεται πάντα στο πετσί του ρόλου του. Σταθερή φωνή χωρίς επιδεικτικό βιμπράτο, λιτότητα μέσων και αυτοπεποίθηση χαρακτηρίζουν το παίξιμό του. Η Δήμητρα Μητροπούλου σου τραβά την προσοχή με τα έντονα χαρακτηριστικά της και το υποβλητικό στήσιμό της. Καλή ηθοποιός που θες να ξαναδείς, για να την ανακαλύψεις περισσότερο. Η Ειρήνη Φαναριώτη επιδεικνύει ευελιξία και ως ηθοποιός, αν και παρατηρείται ασυμφωνία της γλυκιάς φωνής της και των γυναικείων ρόλων του Αισχύλου. Αντίθετα η κίνησή της είναι καθηλωτική. Ο Λάζαρος Βαρτάνης δείχνει να μην έχει συντονιστεί πλήρως με τους άλλους τρεις ηθοποιούς. Ενώ παίζει καλά, δεν υπάρχει σταθερότητα σε αυτό το παίξιμο και λείπει η χημεία με τους Λάσκο, Φαναριώτη και Μητροπούλου. Ίσως να μην του ταιριάζει αυτό το είδος θεάτρου, καθώς μέχρι σήμερα έχει επιδείξει μεγαλύτερη φυσικότητα στην τέχνη του σε άλλες παραστάσεις.

 

Στο βίντεο των Βασίλη Αντωνόπουλου και Angelica Aufrais εμφανίζεται η Αμαλία Μουτούση. Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου.
«ΧΟΗΦΟΡΟΙ» ΤΡΑΓΩΔΙΑ του Αισχύλου από την Ομάδα Terre de Semis.

 

• «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΔΩΜΑ», Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Τ.Κ. 11743, Αθήνα. Τηλ.: 2109212900, φαξ: 2109212901. Email: info@nkt.gr Site: www.nkt.gr Λοιπές παραστάσεις: ως τις 02.12.2018. Τετ.-Πέμ.-Παρ.-Σάβ. στις 21.15 και Κυριακές στις 19.00. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: Τετ.-Πέμ.- Παρ.: 13,00€ (κανονικό), 10,00€ (μειωμένο). Σάβ.-Κυρ.: 15,00€, 12,00€ (μειωμένο). Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-neou-kosmou/xoiforoi/