Κριτική της μικρού μήκους ταινίας «The Penal Colony»

Κριτική της μικρού μήκους ταινίας «The Penal Colony»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«The Penal Colony»
6,5/10

Όταν το ακτιβιστικό γκρουπ Pussy Riot τραγούδησε διαμαρτυρόμενο μέσα σε μία ρωσική εκκλησία, δύο μέλη του καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση. Οι Nadya Tolokonnikova και Maria Alyokhina οδηγήθηκαν στην φυλακή το 2012 και απελευθερώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου 2013. Είχε προηγηθεί ανοιχτή επιστολή της Tolokonnikova, που δημοσίευσε ο Guardian στις 23 Σεπτεμβρίου 2013. Σε αυτήν την επιστολή βασίζεται η μικρού μήκους (διάρκειας 24 λεπτών) ταινία των Lindsey Aliksanyan και Manos Cizek The Penal Colony.

Οι δύο συμπαραγωγοί, συνσκηνοθέτες και συνσεναριογράφοι κατόρθωσαν να επικοινωνήσουν με τον δικηγόρο των Pussy Riot, Dmitry Dinze, και μέσω αυτού εξασφάλισαν τα στοιχεία επικοινωνίας του συζύγου της Nadya, Pyotr Verzilov. Η συγγραφή του σεναρίου της ταινίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013, όταν η Nadya Tolokonnikova βρισκόταν στην φυλακή. Έπειτα από την απεργία πείνας της, κατά την μεταγωγή της, με τον υπερσιβηρικό, στο νοσοκομείο μιας άλλης φυλακής, είχαν χαθεί τα ίχνη της για έναν μήνα και ο σύζυγός της ανησυχούσε για την ζωή της. Μετά την απελευθέρωση των δύο γυναικών ξεκίνησε μία συνεργασία μεταξύ των Pussy Riot και των συντελεστών της ταινίας, στο επίπεδο της ανάπτυξης του σεναρίου. Υποστηρικτής στο crowdfunding του φιλμ υπήρξε ο David Lynch.

Στόχος των συντελεστών είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συνθήκες φυλάκισης και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων γυναικών και αντρών, σε φυλακές-κάτεργα της Ρωσίας, της Αμερικής και ολόκληρου του κόσμου. Το σχέδιό τους επιτυγχάνει καθώς μέσα σε είκοσι λεπτά η ταινία καταφέρνει να συμπεριλάβει την πραγματικότητα, που βίωσαν οι δύο γυναίκες: συγκρατούμενές τους να αναγκάζονται να συνεργαστούν με την διοίκηση για να επιβιώσουν, στέρηση ύπνου, βασανιστήρια, έλλειψη ζεστού νερού, δημόσιος εξευτελισμός, πείνα, δουλεία, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνθήκες που φέρνουν στον νου το διήγημα Στη Σωφρονιστική Αποικία (In der Strafkolonie / In the Penal Colony), που έγραψε ο Φραντς Κάφκα (1914).

Παρουσία που ξεχωρίζει η 60άρα βουλγάρα ηθοποιός Elena Mirtchofska.

Προβολές: Η ταινία θα προβληθεί:

την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 στις 10 μ.μ. στον Κινηματογράφο Τριανόν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα

και

την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 στις 7 μ.μ. στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας.