Κριτική της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς του Bradley Cooper «A Star Is Born»

Κριτική της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς του Bradley Cooper   «A Star Is Born»

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«A Star Is Born»

8/10

Μετά το 1937, το 1954 και το 1976 έφτασε το A Star Is Born της νέας χιλιετίας. Η υπόθεση λίγο-πολύ γνωστή. Καταξιωμένος, αυτοκαταστροφικός τραγουδιστής ανακαλύπτει μία άσημη τραγουδοποιό και την βοηθά να ανελιχθεί. Ταυτόγχρονα ερωτεύονται, αλλά η ζήλεια και ο ανταγωνισμός οδηγούν σε οδυνηρές αποφάσεις. Πρωταγωνίστρια η Lady Gaga. Συμπαραγωγός, συνσεναριογράφος [μετά των Eric Roth (Forrest Gump) και Will Fetters], συνδημιουργός και ερμηνευτής τραγουδιών, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ο Bradley Cooper (όπως η Barbra Streisand στο Yentl του 1983).

Ο συμπαραγωγός (και πρώην κομμωτής και μάνατζερ της Streisand επί εποχής A Star Is Born) Jon Peters ήθελε την Streisand να σκηνοθετήσει αυτό το φιλμ με πρωταγωνίστρια την Beyonce. Η ιδιότητα του συμπαραγωγού δεν περιλαμβάνει το p.g.a., οπότε το όνομα του Peters δεν θα παίξει στις όποιες υποψηφιότητες και βραβεία, ίσως και λόγω της κατακραυγής, που δίκαια ακολουθεί τον Peters με την εμφάνιση του κινήματος #MeToo. Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα ο Cooper αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος θαυμαστής της Barbra Streisand, η οποία υπήρξε η σταρ της ταινίας του 1976. Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο Bradley Cooper ξεσηκώνει όλη την φιλμογραφία της 76χρονης Streisand, έχοντας ως υποστήριξη το μοντάζ του παλιού του συνεργάτη Jay Cassidy.

Ορίστε οι αποδείξεις:

- η Ally (Lady Gaga) ερωτεύεται τον Jack (Bradley Cooper), αλλά αυτός της πρωτοκάνει έρωτα μεθυσμένος (βλ. Barbra Streisand και Robert Redford στο The Way We Were του 1973).

- Υπάρχουν σκηνές ζωντανών κονσέρτων, στα οποία Cooper και Gaga μαγεύουν το κοινό, υποδυόμενοι τους ρόλους τους (βλ. A Star Is Born του 1976).

- Ευτυχώς Gaga και Cooper ερμηνεύουν ζωντανά το σάουντρακ, όπως τους συμβούλευσε η Barbra.

- Από το φιλμ του 1976 είναι και η σκηνή, που ο Jack καλεί στα φώτα την Ally, όπως και η σκηνή που την ανακαλύπτει να τραγουδά σε ένα μικρό κλαμπάκι.

- Υπάρχει σκηνή στην κουζίνα της οικίας της Ally, όπου τα λεγόμενα του πατέρα της και των φίλων του στόχο έχουν να την αποθαρρύνουν, όπως στο Funny Girl του 1968 οι φίλες της μητέρας της Fanny, ομολογούσαν μέσα στην κουζίνα της οικίας Brice ότι η φιλόδοξη τραγουδίστρια ίσως δεν είχε όλα τα απαραίτητα σωματικά προσόντα, για να αναδειχθεί στον χώρο του θεάματος.

- Υπάρχει σκηνή αμοιβαίου πασαλείμματος μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών με σαντιγύ στο πρόσωπο, κατά τον ίδιο τρόπο, που Streisand και James Caan πετούσαν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου πούδρα στο Funny Lady του 1975.

- Η Gaga υπενθυμίζει την εμμονή της Ally, αλλά και της Barbra σε όλη την καριέρα της, με την ξεχωριστή μύτη της. Barbra και Gaga λατρεύουν την υποκριτική, λόγω ιδιαίτερης εμφάνισης όμως, κυρίευσαν το Hollywood πρώτα μέσω της μουσικής. Ο Ryan Murphy (ο Aaron Spelling του σήμερα) ήταν αυτός που πρώτος εμπιστεύτηκε ευτυχώς ως ηθοποιό την Gaga, όπως και προ 10ετίας επέλεξε για 6 επεισόδια του Nip/Tuck τον άσημο Bradley Cooper.

- Πλην της Lady Gaga ακόμα και ο Bradley Cooper ξεσηκώνει κινήσεις της Streisand, όταν ο ρόλος του κάποια στιγμή, για να ελαφρύνει το κλίμα, εξαφανίζει την λυπημένη όψη του προσώπου του και την αντικαθιστά με ένα χαμόγελο, με την παλάμη του να παρεμβάλλεται ανάμεσα στις δύο εκφράσεις, ακριβώς όπως έκανε η Barbra Streisand σε φιλμ της.

- Η δε Gaga ξεσηκώνει το ενδυματολογικό στυλ της Barbra και στην ταινία (όταν η Ally κερδίζει το Grammy φέροντας στο ντεκολτέ τον χαρακτηριστικό φιόγκο της Streisand), αλλά και στις εμφανίσεις και συνεντεύξεις, που δίνει με αφορμή την προώθηση της ταινίας.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Αυτό που δεν πείθει είναι η χημεία των δύο ηθοποιών. Μπορεί να έκαναν καλή παρέα στα γυρίσματα, ανακαλύπτοντας τα κοινά τους σημεία (έχουν λχ και οι δύο ιταλικές ρίζες), αλλά σε καμμία περίπτωση δεν υπάρχει σεξουαλική σπίθα. Και οι δύο έχουν σκηνές, που καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν με την ερμηνεία τους, φαίνεται όμως σαν να λείπει η συνεκτικότητα στο παίξιμό τους.

Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας δεν βοηθά, καθώς η αφήγηση κάνει κοιλιά. Ο Bradley Cooper υποδύεται επιφανειακά τον ροκ τραγουδιστή. Μακρύ, λιγδιασμένο μαλλάκι, δερμάτινο μπουφάν, τζιν, μπότες και έξω από την πόρτα. Εκεί που πείθει είναι στις εσωτερικές στιγμές ενός ανθρώπου με ανορθόδοξη ανατροφή και επικίνδυνες έξεις.

Η Lagy Gaga αποτίει φόρο τιμής στην πρωταγωνίστρια του A Star Is Born του 1954, αφού τραγουδά το Over The Rainbow, την μεγαλύτερη επιτυχία της Judy Garland. Ερμηνεύει όμως και ένα άλλο τραγούδι, που προτιμά επίσης στα live της, το La Vie En Rose της Edith Piaf. Η Gaga έχει γράψει φοβερά τραγούδια για την ταινία.

Το Shallow θα διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο και μακάρι να το κερδίσει, αν δεν ακουστεί μέχρι τότε κάτι καλύτερο. Κυκλοφόρησε μάλιστα στο youtube με διαφορά ωρών από το νέο single της Barbra Don’t Lie To Me. Έχοντας δει και τις δύο live, θεωρώ πως το τραγούδι του φινάλε (I’ll Never Love Again) τοποθετεί την Gaga ανάμεσα στις μεγάλες ερμηνεύτριες των μουσικών ταινιών, αφού η Stefani Germanotta κατάφερε μέχρι τώρα να αφομοιώσει στοιχεία και της Streisand και της Madonna.

Το με ελάχιστο μακιγιάζ πρόσωπο της πρωταγωνίστριας φωτίζει ο Matthew Libatique. Πολύ καλός στον ρόλο του ο βετεράνος Sam Elliott, που μοιράζεται μία συγκινητική στιγμή με τον Cooper, αλλά και σε όλο το φιλμ επιδεικνύει μία ερμηνευτική σταθερότητα. Την drag mother της Ally υποδύεται με μπρίο η ανακάλυψη του RuPaul Shangela. Από το RuPaul’s Drag Race ξεπήδησε και ο επίσης συμμετέχων στην ταινία Willam Belli. Κιθάρα στον Bradley Cooper δίδαξε ο γιος του Willie Nelson. Ο Lucas Nelson συνυπογράφει με τον Cooper τραγούδια του σάουντρακ, όπως - μεταξύ άλλων - και οι Jason Isbell, Mark Ronson, Diane Warren, Anthony Rossomando, Paul Kennerley, DJ White Shadow και Andrew Wyatt.

Trivia: Η ταινία αφιερώνεται στην μνήμη της ηθοποιού και καθηγήτριας υποκριτικής του Cooper Elizabeth Kemp (1951-2017).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 4 Οκτωβρίου 2018 από την Tanweer.