Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Γιώργος Λάνθιμος απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής

Το 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με την τελετή λήξης, η οποία είχε μεγάλο θριαμβευτή τον Αλφόνσο Κουαρόν που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα της διοργάνωσης για την ταινία «Roma» ενώ το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Αργυρό Λέοντα) και το βραβείο γυναικείου ρόλου -για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν- κέρδισε το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου.

Ο μεγάλος νικητής

Αλφόνσο Κουαρόν

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν, παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Λέοντα από τον συμπατριώτη του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και τους συνεργάτες του και όσους τον εμπιστεύτηκαν για να κάνει αυτή την τόσο προσωπική ταινία και να την παρουσιάσει στον κόσμο. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους Μεξικανούς συντελεστές της ταινίας, τις ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τις γυναίκες που τον μεγάλωσαν, και αφιέρωσε το βραβείο στην νταντά του, στην ιστορία της οποίας στηρίχτηκε η ταινία, δηλώνοντας την αγάπη του σ' εκείνη, στην οικογένειά του και στην πατρίδα του.

Πέντε χρόνια μετά το «Gravity», ο Κουαρόν έφερε στη μεγάλη οθόνη το ασπρόμαυρο οικογενειακό δράμα «Roma». Το φιλμ που ο 56χρονος δημιουργός έχει χαρακτηρίσει ως το σημαντικότερο που έχει γυρίσει ποτέ, βασίζεται στις εμπειρίες του καθώς μεγάλωνε στην πόλη του Μεξικού και στη χώρα όπου επέστρεψε το 2001 για τα γυρίσματα μίας από τις καλύτερες ταινίες του, το «Θέλω και τη Μαμά σου».

Η υπόθεση -της παραγωγής Netflix- ταινίας επικεντρώνεται στην καθημερινότητα μιας μεσοαστικής οικογένειας και της οικιακής βοηθού τους, κατά τη διάρκεια ενός έτους που θα αλλάξει δραματικά τις ζωές τους.

Την ώρα που αυξάνονται οι εντάσεις στο εσωτερικό του σπιτιού, παράλληλα κορυφώνεται η βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών κατασταλτικών δυνάμεων και των διαδηλωτών φοιτητών.

Δύο σπουδαίες διακρίσεις

Μετά τις «Άλπεις» και το 2011 όπου ο Γιώργος Λάνθιμος συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Βενετίας, αποσπώντας μάλιστα το βραβείο σεναρίου (μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου), ο 45χρονος Έλληνας σκηνοθέτης επέστρεψε στο Λίντο με την αγγλόφωνη μαύρη κωμωδία εποχής «The Favourite», για να αποσπάσει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν ως Βασίλισσα της Αγγλίας -ένα ρόλο γραμμένο και σκηνοθετημένο πάνω στη λεπτή γραμμή της καρικατούρας και της μελαγχολίας μιας μοναχικής γυναίκας.

«Είμαι υπερβολικά συναισθηματική» δήλωσε η 44χρονη ηθοποιός παραλαμβάνοντας συγκινημένη το βραβείο ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις συμπρωταγωνίστριές της, Εμα Στόουν - Ρέιτσελ Βάις, και τον Γιώργο Λάνθιμο που της έδωσε το ρόλο που τόσο αγάπησε. Από την πλευρά του, ο Έλληνας δημιουργός ευχαρίστησε τους συνεργάτες του από σκηνής και ιδιαίτερα τις τρεις απίθανες ηθοποιούς με τις οποίες συνεργάστηκε.

Βραβείο δικαίωσης

Η εξαιρετική ερμηνεία του Γουίλεμ Νταφόε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας ταινίας του Τζούλιαν Σνάμπελ, με τίτλο «At Eternity’s Gate», για το έργο και τη ζωή του Βίνσεντ βαν Γκογκ, μάγεψε κοινό και κριτικούς χαρίζοντας στον 63χρονο ηθοποιό ένα βραβείο δικαίωσης αφού δεν έχει κερδίσει ποτέ κανένα μεγάλο βραβείο αν και έχει προταθεί για τρία Όσκαρ ενώ η συγκεκριμένη ερμηνεία θα τον οδηγήσει και σε τέταρτη υποψηφιότητα.

Ο 66χρονος Γάλλος δημιουργός Ζακ Οντιάρ ξεχώρισε για την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του «The Sisters Brothers», που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Πάτρικ ντεΟυίτ, αποσπώντας το βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ το «The Nightingale» της Τζένιφερ Κεντ απέσπασε δύο βραβεία -Νέου Ηθοποιού και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, φέρνοντας στο επίκεντρο το φιλμ που μίλησε για ισότητα, γυναικεία δύναμη, ρατσισμό, με ιδιαίτερη και καθηλωτική κινηματογραφική φωνή. Τέλος, οι αδελφοί Κοέν κέρδισαν το βραβείο Σεναρίου για το «The Ballad of Buster Scruggs», μια από τις ωραιότερες ταινίες τους των τελευταίων ετών.

Τα βραβεία του επίσημου διαγωνιστικού επέλεξε η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και μέλη τους Σίλβια Τσανγκ, Τρίνε Ντίρχολμ, Νικόλ Γκαρσιά, Πάολο Τζενοβέζε, Μαλγκορζάτα Ζουμόφσκα, Τάικα Γουαϊτίτι, Κριστόφ Βαλτς και Ναόμι Γουότς.

Τα βραβεία

Χρυσός Λέοντας
«Roma», Αλφόνσο Κουαρόν

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Ζακ Οντιάρ, «The Sisters Brothers»

Αργυρός Λέοντας - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας
Ολίβια Κόλμαν, «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
Γουίλεμ Νταφόε, «At Eternity's Gate» του Τζούλιαν Σνάμπελ

Βραβείο Νέου Ηθοποιού​ - Μαρτσέλο Μαστρογιάννι
Μπεϊκάλι Γκανάμπαρ, «The Nightingale»

Βραβείο Σεναρίου
Τζόελ και Ιθαν Κοέν για το «The Ballad of Buster Scruggs»

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
«The Nightingale» της Τζένιφερ Κεντ.