Miloš Forman πέθανε 86 ετών

Ο Milos Forman, βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης πίσω από κλασικές ταινίες όπως τα One Flew Over the Coco's Nest και το Amadeus, πέθανε στην ηλικία των 86 ετών.

Miloš Forman on the set of One Flew Over the Cuckoo's Nest

Ο Φόρμαν πέθανε την Παρασκευή μετά από μια σύντομη ασθένεια, σύμφωνα με τη σύζυγό του Μαρτίνα, η οποία επιβεβαίωσε την είδηση ​​του θανάτου του στο The Hollywood Reporter.

Γεννημένος στη Τσεχοσλοβακίας, ο Φορμαν ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες της γενιάς του. Συνολικά, οι ταινίες του συγκέντρωσαν 33 υποψηφιότητες για το βραβείο Όσκαρ, από τις οποίες κέρδισαν τα 13.

Η πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ ήρθε με το The Loves of a Blonde του 1965, σαν καλύτερη ξενόγλωσση ταινία. Η ταινία του 1967, η μπάλα του πυροσβέστη, έλαβε υποψηφιότητα στην ίδια κατηγορία, αλλά επίσης προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις για τον Forman στην πατρίδα του την Τσεχοσλοβακία, για την σάτιρα του κομμουνισμού και στη συνέχεια απαγορεύτηκε σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση. Αποτέλεσμα, ο Φόρμαν αναγκάστηκε να εξοριστεί στις ΗΠΑ.

Το 1976 ο Φόρμαν βοήθησε την προσαρμογή του μυθιστορήματος του 1962 του Ken Kesey, "Ένα χτύπημα πάνω από την φωλιά του κούκου". Με πρωταγωνιστή τον Jack Nicholson, η ταινία κέρδισε παγκόσμια έπαινο και έγινε μόνο η δεύτερη ταινία που κέρδισε τα πέντε μεγάλα βραβεία της Ακαδημίας (Best Picture, ανδρική, γυναικεία ερμηνεία, σκηνοθεσίας και σεναρίου).

Ο Φορμαν έδωσε ένα άλλο κινηματογραφικό έργο το 1985 με την προσαρμογή του Amadeus του Peter Shaffer. Η ταινία κέρδισε οκτώ από τις 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης Best Picture, Best Director και Best Performer (F. Murray Abraham).

Άλλες αξιοσημείωτες ταινίες του Φόρμαν Hair; The People vs. Larry Flynt; Man on the Moon.