Κριτική της ταινίας που χάρισε Χρυσή Σφαίρα στην Allison Janney «I, Tonya»

Κριτική της ταινίας που χάρισε Χρυσή Σφαίρα στην Allison Janney  «I, Tonya»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της ταινίας «I, Tonya»
8/10

Οι Έλληνες λάτρεψαν τις μεταδόσεις του καλλιτεχνικού πατινάζ από την ΕΡΤ. Τα επί του πάγου τεκταινόμενα απογείωνε το σπικάζ του θρυλικού Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος επέστρεψε χθες στο πόστο του, ημέρα δημοσιογραφικής προβολής της ταινίας του Craig Gillespie (The Finest Hours) I, Tonya. Το σενάριο του παραγωγού Steven Rogers (Kate & Leopold, Love the Coopers) δίνει βήμα - διά της ερμηνείας της Margot Robbie - στο αστέρι του αθλήματος Tonya Harding, να εξηγήσει πως το 1994 βρέθηκε κατηγορούμενη για την εχθρική ενέργεια, που δέχθηκε η συναθλήτρια της Nancy Kerrigan 5 βδομάδες πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Lillehammer της Νορβηγίας. Ο μέχρι και σήμερα Piers Morgan terminates interview with ice skater Tonya Harding after fiery on-air bust-up ισχυρισμός της Harding είναι ότι έμαθε για το διαβολικό σχέδιο μετά την επίθεση.

Το φιλμ παλεύει να αποφύγει την αγιοποίηση της καταδικασθείσας αθλήτριας, η οποία μπορεί να ήταν πονηρή, αλλά όχι έξυπνη. Η αλήθεια είναι ότι πλήρωσε ακριβά για το λάθος της. Η ταινία παρουσιάζει τα γεγονότα, που προηγήθηκαν των προκριματικών αγώνων για την Ολυμπιάδα του 1994, δίνοντας έμφαση στο προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον της Harding. Κατά τους δημιουργούς η αυτοκαταστροφική Tonya Harding δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα τραύματα, που της προκάλεσε η σκληρή και βίαιη μητέρα της, ο επιθετικός σύζυγός της και ο ταξικός Τύπος με την δημαγωγία του. Η προσωπικότητά της δεν αποτυπώνεται ως αυτή μιας ηρωίδας, αλλά ως ενός κακοποιημένου παιδιού, που ακολούθησε μια προβλέψιμη άσχημη πορεία με λάθος επιλογές στην ζωή της. Ουσιαστικά το φιλμ επιδιώκει να βάλει ένα τέλος στην πάνω από 20 χρόνια περιθωριοποίηση της Harding, αναδεικνύοντας το πως και η ίδια τελικά έλαβε ότι της άξιζε, ματώνοντας κυριολεκτικά και μεταφορικά.

i tonya 7

Η ταινία αποτελεί αγαπημένο δημιούργημα της πρωταγωνίστριας Margot Robbie, που ανέλαβε τον ρόλο της παραγωγού. Η ερμηνεία της απογειώνεται στην σκηνή ενώπιον ενός καθρέφτη, την ώρα που ετοιμάζεται, για να πατινάρει στο Lillehammer. Την παράσταση όμως κλέβει η Allison Janney στον ρόλο της καθόλου στοργικής μητέρας LaVona Golden. Η Janney επιδεικνύει αδάμαστη υποκριτική δύναμη σε διαφορετικούς ρόλους την τελευταία 20ετία και ένα βραβείο Oscar θα αποτελέσει το επιστέγασμα της καριέρας της. Στο I, Tonya ο ρόλος της μάνας αποτελεί την εξήγηση για την κατάληξη της κόρης και η ηθοποιός πετυχαίνει να ολοκληρώσει το έργο της με σεβασμό και σκληρή δουλειά. Μεταμορφώνεται σε αυτήν την παράξενη φιγούρα, προσπαθώντας να αποφύγει την καρικατούρα. Στον ρόλο του συζύγου ο Sebastian Stan και της προπονήτριας η Julianne Nicholson (August: Osage County).

Trivia: Η φωτογραφία ανήκει στον Νικόλα Καρακατσάνη.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 25 Ιανουαρίου 2018 από την Seven.