Κριτική της ταινίας που χάρισε Χρυσή Σφαίρα στον James Franco «The Disaster Artist»

Κριτική της ταινίας που χάρισε Χρυσή Σφαίρα στον James Franco «The Disaster Artist»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«The Disaster Artist»
7,5/10

Στα 40 του ο James Franco είναι από τους πιο εξαρτημένους από την δουλειά τους δημιουργούς του Hollywood, κάτι που ομολογεί και ο ίδιος. Με το που τελειώνει ένα project μεταπηδά στο επόμενο. Έχει παίξει ήδη περίπου 150 ρόλους, έχει κάνει κοντά 70 παραγωγές, 40 σκηνοθεσίες και 30 σενάρια! Το φιλμ The Disaster Artist έρχεται να επισφραγίσει το πολύπλευρο ταλέντο του (παραγωγός, σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής) και κυκλοφορεί την ίδια περίοδο, που η βράβευσή του στις Χρυσές Σφαίρες έδωσε το έναυσμα σε αρκετές γυναίκες συναδέλφους του να τον κατηγορήσουν για υποκριτική στήριξη του κινήματος Time’s Up, που στηρίζει γυναίκες-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο εργασίας τους, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιες παρενοχλήθηκαν από τον Franco.

Η ταινία The Disaster Artist ενσωματώνει στοιχεία της συνολικής καριέρας του James Franco. Ο τίτλος αναφέρεται στην δημιουργία ενός από τα χειρότερα φιλμ, που παρήξε το Hollywood εν έτει 2003, υπό τον τίτλο The Room, και το οποίο αποτελεί απόσταγμα της παράξενης φιλίας του 45άρη τότε παραγωγού, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Tommy Wiseau και του 20χρονου τότε Greg Sestero. Τα ονόματα δεν είναι γνωστά, απλά γιατί οι δύο ηθοποιοί δεν έκαναν κάτι αξιόλογο στην δουλειά τους. Τους δύο ατάλαντους καλλιτέχνες υποδύονται τα αδέρφια Franco. Ο James είναι ο Tommy Wiseau και ο Dave είναι ο Greg Sestero.

Ο James Franco γοητευμένος πάντα από τις από πραγματικές ιστορίες (Interior. Leather Bar., King Cobra, Lovelace, 127 Hours, Eat Pray Love, Milk, James Dean), παραδίδει ένα φιλμ, που θυμίζει το παρόμοιας θεματικής Ed Wood (1994) του Tim Burton, βασισμένος στο σενάριο των Scott Neustadter/Michael H. Weber [(500) Days of Summer, The Fault in our Stars], που διασκεύασαν το σχετικό βιβλίο των Greg Sestero και Tom Bissell. Ως Tommy Wiseau ο James Franco δείχνει απόλυτα παρασυρμένος από τον ρόλο του, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τον εαυτό του. Αντίθετα κακό casting αποτελεί στον δεύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο ο Dave Franco, που δεν είναι τόσο όμορφος όσο ο πραγματικός Sestero, ενώ με το μούσι του ρόλου του θυμίζει τον Ανδρέα Βουτσινά ως Carmen Ghia στους Παραγωγούς του Mel Brooks. Πλην των cameo των Wiseau και Sestero εμφανίζονται επίσης διάσημοι συνάδελφοι του σκηνοθέτη: Melanie Griffith, Sharon Stone, Alison Brie (Glow, The Post), Seth Rogen, Jacki Weaver, Zac Efron, Josh Hutcherson (με μία γελοία περούκα), Megan Mullally (Will & Grace), Jason Mantzoukas, Charlyne Yi (House), Bob Odenkirk (Better Call Saul), Adam Scott, Kristen Bell, J.J. Abrams, Keegan-Michael Key, Lizzy Caplan (Masters of Sex), Judd Apatow, Kevin Smith, Zach Braff, Bryan Cranston, Kate Upton, αλλά και ο μεσαίος αδελφός Franco Tom, ο οποίος έχει επίσης ενδιαφέρουσα ιστορία.

Trivia: Ο Wiseau ως γνήσιος κομπλεξικός έκρυβε την πολωνική καταγωγή του, καταπίεζε την σεξουαλικότητά του και δεν αποκάλυψε που βρήκε 6 εκατ. δολάρια, για να χρηματοδοτήσει το The Room.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 25 Ιανουαρίου 2018 από την Tanweer.