Κριτική της ταινίας που χάρισε Χρυσή Σφαίρα στην Frances McDormand "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"

Κριτική της ταινίας που χάρισε Χρυσή Σφαίρα στην Frances McDormand "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Three Billboards Outside Ebbing, Missouri»
8/10

Η υπόθεση αφορά στον αγώνα μιας μητέρας, που επιθυμεί να δικαιωθεί για την εξαφάνιση του παιδιού της, θυμίζοντας το προ δεκαετίας Changeling με την Angelina Jolie. Όπως είχε συμβεί και τότε και η πρωταγωνίστρια του παρόμοιας θεματικής φιλμ θα διεκδικήσει το βραβείο Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Η Frances McDormand στα 60 της θα αποσπάσει την 5η ανάλογη υποψηφιότητά της. Στον ρόλο της απεγνωσμένης Mildred κεντά πραγματικά. Οφείλει πολλά στον παραγωγό, σκηνοθέτη και σεναριογράφο της Martin McDonagh. Ο Martin McDonagh προέρχεται από το θέατρο και γνωρίζει να δημιουργεί χαρακτήρες. Με το συγκεκριμένο κείμενό του βρίσκει την ευκαιρία να καταδικάσει την υποκρισία των ιερέων και των θρησκόληπτων, την ρατσιστική αστυνομία, την ενδοοικογενειακή βία, την οπλοκατοχή και τις διακρίσεις βάσει εξωτερικής εμφάνισης, καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού. Προς αποφυγή επαναλήψεων και για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον McDonagh ας διαβάσει την ακόλουθη θεατρική κριτική «Μοναξιά στην άγρια δύση».

Ο Martin McDonagh προσέχει τους ηθοποιούς της ταινίας του και προσφέρει σε όλους χώρο. Ευτυχώς πρόκειται για καλλιτέχνες ξεχωριστούς, που υπερασπίζονται το έργο τους από τον πιο μικρό ρόλο ως τους πρωταγωνιστές. Ο Woody Harrelson συγκινεί, ο Peter Dinklage δικαιώνει, ο John Hawkes επιβεβαιώνει την αξία του, ο Lucas Hedges αποτελεί μια ήρεμη δύναμη, η Sandy Martin δημιουργεί με πειθώ έναν αντιπαθή χαρακτήρα και η Samara Weaving ξεχωρίζει σε έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό από αυτόν της Babysitter (7/10). Καλύτερος όλων ο 50χρονος Sam Rockwell σε έναν ρόλο, που ακολουθεί το δικό του ταξίδι μέσα στην ταινία. Ο Rockwell μάς συστήθηκε λίγο πριν τα 30 του με το Lawn Dogs (1997) και συμμετέχει σε καλές δουλειές εδώ και χρόνια. Το καστ περιλαμβάνει και τους Amanda Warren (Black Mirror) και Clarke Peters (Chance).

Trivia: Στους τίτλους έναρξης ακούγεται η Αμερικάνα υψίφωνος Renee Fleming - που εμφανίστηκε και στο Ηρώδειο πριν δέκα χρόνια - να ερμηνεύει το μελοποιημένο ποίημα του Ιρλανδού βάρδου Thomas Moore (1779-1852) The Last Rose of Summer (1805),

ενώ σε χαρακτηριστική σκηνή ακούγεται το Chiquitita των Abba.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 18 Ιανουαρίου 2018 από την Odeon.