Κριτική της νέας ταινίας του Will Smith «Bright»

Κριτική της νέας ταινίας του Will Smith «Bright»

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας ταινίας του Will Smith
«Bright»

3/10

Πολύ κακή ταινία. Ο Will Smith ίσως νόμιζε ότι θα του έβγαινε τουλάχιστον ένα I Am Legend (2007) ή έστω ένα After Earth (2013), αλλά το νέο του φιλμ είναι η απόλυτη κατάντια. Το «Bright» τοποθετεί την δράση του στο μέλλον, όπου άνθρωποι, ορκς και ξωτικά συνυπάρχουν σε καθεστώς αμοιβαίας εχθρότητας και ρατσισμού. Ο Smith υποδύεται τον μεροκαματιάρη αστυνομικό Daryl Ward. Ως συνεργάτης του εμφανίζεται ο Joel Edgerton. Και ενώ δεν πρόκειται για κακούς ηθοποιούς, εδώ σπαταλούν το ταλέντο τους. Ο Smith δεν προσπαθεί καν. Από ένα σημείο και μετά είναι σαν να αντιλαμβάνεται σε τί πατάτα συμμετέχει, οπότε νομίζει ότι θα το σώσει, ενθυμούμενος την περσόνα του «Πρίγκηπα του Bel-Air». Πιο πολύ όμως γελάς με το αστείο μουστάκι του παρά με τις ατάκες του.

Ο Edgerton από την άλλη, ουσιαστικά μη αναγνωρίσιμος ως ορκ, νομίζεις ότι γελάει πίσω από την μάσκα του ρόλου του.

Στους δεύτερους ρόλους οι Noomi Rapace και Edgar Ramirez φαντάζουν ανύπαρκτοι. Η Rapace σκορπά βία, ούσα κομψά ντυμένη και ο Ramirez απλά αυτοθαυμάζεται, αφού εδώ εμφανίζεται πιο λαμπερός από ποτέ, υποδυόμενος ένα ξωτικό. Η ευθύνη της ποιότητας της ταινίας βαρύνει κυρίως σκηνοθέτη και σεναριογράφο. Η σκηνοθεσία του David Ayer (Suicide Squad) δεν προσφέρει κάτι στην δράση.

Πιο πολύ διεκπεραιώνει παρά καθοδηγεί. Το σενάριο του Max Landis είναι για κλάματα. Δεν ολοκληρώνει ποτέ και μην περιμένεις να δεις τον Άρχοντα του Σκότους, όσο και αν αυτός αναφέρεται στην ιστορία. Το σενάριο αυτοαναιρείται όταν ο πρωταγωνιστής κοροϊδεύει τις φάτσες των ορκς, συγκρίνοντάς τες με αυτές των animation Σρεκ και Φιόνα. Το φινάλε έρχεται να σε αποτελειώσει, αφού θυμίζει την bromance εκδοχή του «Την Λόλα απ’ τη φωτιά ποιος θα τη βγάλει; ο Carnation που έχει δύναμη μεγάλη.».

Trivia: Αδικημένοι στο μοντάζ οι ρόλοι της κωμικού Margaret Cho, της Andrea Navedo και του Jay Hernandez (Suicide Squad, Hostel).

Την ταινία μπορεί να δει κάποιος στο Netflix.