Γιατί δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό αυτών που βλέπουν τηλεοπτικές σειρές

Γιατί δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό αυτών που βλέπουν τηλεοπτικές σειρές

Τα τελευταία χρόνια οι τηλεοπτικές σειρές ή οι ταινίες που γυρίζονται αποκλειστικά για προβολή στην τηλεόραση μεγαλώσουν την πελατεία τους σε χώρες όπως η Ελλάδα και συνεχίζουν βέβαια να έχουν καλή απήχηση και στην Αμερική.

Πάντα οι σειρές είχαν τους φίλους τους και μάλλον αρκετά περισσότερους αναλογικά από ότι σήμερα.

Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι οι παλαιότερες σειρές προκαλούσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον γι' αυτό και αρκετές από αυτές έμειναν στην ιστορία.

Υπάρχουν βέβαια και στην εποχή μας πετυχημένες σειρές που προκαλούν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων θεατών σε όλο τον πλανήτη, όμως σε καμία περίπτωση αυτές δεν μπορούν κατά την γνώμη μου να συγκριθούν με μία καλή κινηματογραφική ταινία.

Οι εταιρίες παραγωγής συχνά προσαρμόζουν τα σενάρια ανάλογα με το ενδιαφέρον του τηλεθεατή ή τις συνθήκες που επικρατούν, όπως στην περίπτωση του Kevin Spacey τον οποίο 'θα πεθάνει' το Netflix μετά τις εξελίξεις στην προσωπική του ζωή.

Το ίδιο έγινε και με την Eleven του Stranger Things που στο αρχικό σενάριο ήταν να πεθάνει στον πρώτο κύκλο και μετά την επιτυχία, ο χαρακτήρας της συνεχίζει.

Όλοι σχεδόν οι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στις σειρές αδυνατούν να βρουν ρόλους στον κινηματογράφο, όπου όπως και στην μουσική τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Είναι σαν να λέμε ότι οι U2, Madonna, Neil Young, Rolling Stones κα, έχουν επιλέξει να μην προσπαθούν να κάνουν τραγούδια επιτυχίες γιατί πιστεύουν ότι οι συναυλίες είναι καλύτερες γιατί έχουν αμεσότερη επαφή με το κοινό.

Ωραίες οι σειρές, αλλά συχνά κουραστικές, το τραβάνε όσο έχουν απήχηση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τον καλό κινηματογράφο.

Απλά κρατάνε αιχμάλωτους τους τηλεθεατές όπως τα σώου με τους διαγωνιζόμενους κάθε βράδυ στις 9.

Προσωπικά προτιμώ να δω σε επανάληψη μια παλιά ταινία, παρά μία από τις σειρές που έχουν ψεύτικο περιεχόμενο, αν και σε πολλές περιπτώσεις πλησιάζουν την πραγματικότητα που ζει σήμερα ο πλανήτης και εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε.

Δεν θέλω όμως να παρακολουθώ σειρές που τις επιμηκύνουν χρονικά ανάλογα με το ενδιαφέρον του κοινού σαν τους αυτοσχεδιασμούς στα live των μουσικών που ένα τραγούδι 4' μπορεί να μετατραπεί σε διάρκεια 10' ή περισσότερο..

Κώστας Ζουγρής